2017-02-15 15:37:17• hírek • Szatmár.ro

Tíz lej körülire drágulhat a szemétszállítási díj

Az 50 százalék körüli emelést egy kormányhatározat indokolja.

Január elsején lépett életbe az a kormányhatározat, melynek értelmében 80 lejes tonnánkénti pótdíjat kell kifizetni minden tonna szeméttelepen lerakott háztartási hulladékért. „Ezt a szemetet a lakosság termeli, a lakosság kell kifizesse ezt a pótdíjat, így érvényesül az az elv, hogy az fizet, aki termeli a szemetet" - mondja Maskulik Csaba városmenedzser.

Jelenleg 7 lej és 35 bani a szemétszállítási havidíj egy személyre. Az előzetes számítások szerint a nagyjából 3 lejjel fog nőni a szemétszállítási díj személyenként, ami nagyjából 36 százalékos növekedést jelent. „Három lejt önmagában ki soknak, ki kevésnek tart, de a sok három lej kiadást minden szatmári háztartás megérez. Ezért kellene elgondolkodni azon, hogy komolyan vegyük a szelektív hulladákgyűjtést, így csökkentve a szeméttelep celláiba kerülő hulladék mennyiségét" - mondja Maskulik. Aki szerint egyébként a kormány által bevezetett pótdíj célja is az, hogy csökkentsék a szemét mennyiségét.

Mint megtudtuk, a hulladék elszállítását végző cég hajlandó lenne a szelektív hulladék elszállítására, a szamosdobi szeméttelepen pedig lehetőség van az újrafelhasználható hulladék válogatására. Ám addig, amíg a konténerekbe általában vegyesen érkezik a száraz és szerves hulladék, ez nem működhet, hiszen azt a száraz szemetet, amelyik már nedvessel keveredett, azt fertőzöttnek számítják és már nem hasznosítható. Ezért lenne szükséges a szelektív hulladék gyűjtésének komolyan vétele.

„A szeméttelepen lerakott háztartási hulladék mennyiségének a csökkentését célozza a komposzt-program is, ezért kérjük a szatmáriakat, használják ki ezt a lehetőséget" - mondja a városmenedzser.

Maskulik számítása szerint a komposzt-program maximális kihasználásával akár felére is lehetne csökkenteni a szeméttelepre kerülő hulladék mennyiségét. „Ha sikerül a szemét mennyiségének a csökkentése, akkor a lakosságot érintő teher is kevesebb lesz - vagy legalább nem emelkedik tovább. Jövőre ugyanis a törvényererőre emelt kormányrendelet értelmében már 120 lejt kell majd fizetni minden tonna lerakott szemétért. A törvényt pedig  - nincs mit tenni - alkalmazni kell" - mondja Maskulik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: