2012-03-06 12:13:30• hírek • Kocsis Zoltán

Tíz kilónyi romlott hal a szupermarketben

Illusztráció
Illusztráció

Tíz kilogrammnyi romlott halat találtak a Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársai az egyik szatmárnémeti szupermarketben egy lakossági bejelentés nyomán - számolt be keddi sajtótájékoztatóján Valentin Breban, az intézmény igazgatója.

A panaszos 15 lej értékben vásárolt halat, majd mikor otthon kiolvasztotta, az túlságosan büdösnek, ragadósnak tűnt, ráadásul a húsa is nagyon könnyedén vált le a csontról. A bejelentést követő ellenőrzés során kiderült, a panasz megalapozott. A hatóság összesen tíz kilogramm halat foglalt le és vont ki a forgalomból, egyszersmind 3000 lejes büntetést rótt ki, kötelezve továbbá a szupermarketet, hogy az térítse meg a vásárló által elszenvedett kárt is.

Egy másik lakossági bejelentés egy természetes gyógyszereket forgalmazó patikai praktikáit leplezte le. Ebben a gyógyszertárban csak recepttel szolgálták ki az ügyfeleket, noha a román törvénykezés kimondja: gyógynövényekből készült gyógyszerek megvásárlásához nem kell vény.

Ráadásul az érintett gyógyszertár nem fogadta el bármilyen orvos receptjét, csakis egy bizonyosét, ahol 50-100 lejbe kerül egy kivizsgálás. A Fogyasztóvédelmi Hatóság 2000 lejre büntette a gyógyszertárat, mert az a törvény ellenére recepthez kötötte a homeopátiás gyógyszerek árusítását.

Az elmúlt két hétben a hatóság szokásos tematikai ellenőrzései során ezúttal az állati eledeleket, tápokat vizsgálták meg. Az akció összesen kilenc forgalmazót érintett, ebből négyet Szatmárnémetiben, kettőt-kettőt pedig Nagykárolyban és Sárközújlakon.

Több esetben is hiányzott a román fordítás, vagy az ár nem volt megfelelően feltüntetve. A legsúlyosabb kihágást Nagykárolyban tapasztalták, ahol 25 kg lejárt szavatosságú eledelt foglaltak le. Összességében kilenc büntetést szabtak ki, ezek közül három bírságot 14.000 lej értékben. Végérvényesen kivontak a forgalomból 43 kg, 182 lej értékű terméket, míg 35 kg, 155 lej értékű áru forgalmazását csak ideiglenesen függesztették fel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: