2008-05-12 18:01:23• hírek • Szatmar.ro

Tíz éve hunyt el Frank Sinatra

 Frank Sinatra halálának tizedik évfordulóján, megjelent egy összeállítás legjobb dalaiból. 

Frank Sinatra Amerika védjegye, mint Bing Crosby, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Elvis Presley, Ray Charles vagy az élők közül Bob Dylan. Halálának 10. évfordulójára jelent meg a Nothing But The Best című összeállítás. Az emberként nem túl szimpatikus Sinatra minden hibájával együtt a 20. századi amerikai kultúra egyik meghatározó személyisége volt.

 A New Jersey állambeli Hobokenben született 1915. december 12-én, és 1998. május 14-én hunyt el. Mindig énekesnek készült. Előbb pincérként, újságíróként dolgozott, s még sok mást kipróbált. Amikor 18 éves korában fellépett Bing Crosbyval, alapjában megváltozott az élete. Játszott Tommy Dorsey és Harry James együttesében, első saját együttese a The Hoboken Four volt. Sinatra a negyvenes években futott be. Első lemeze már 1934-ben megjelent, 1940-től azután ontotta őket.

Válogatásaival együtt több száz volt a "termés". A negyvenes években már filmszínészként ünnepelték. Azokban az években készült a Las Vegas-i éjszakák, a Brooklynban történt, a Most és mindörökké - ez utóbbiért kapta első Oscar-díját. Összesen hármat nyert a legfontosabb filmdíjból, több jelölése volt, és Arany Glóbuszok is díszítették vitrinjét. A Kánkánt, Az elrabolt expresszvonatot, A detektívet Magyarországon is bemutatták, s nagy filmje volt a Suddenly, a Nyolcvan nap alatt a Föld körül, a Tripla vagy semmi (Oceans,s Eleven). Összesen csaknem hatvan filmben szerepelt és tekintélyes volt tv-szerepléseinek száma is. Sinatra az 50-es és 60-as években volt pályája csúcsán.

Dalaival a felnőtt, konzervatív középrétegeket célozta meg. A Strangers In The Night 73, az Only the Lonely 120 hétig volt a listákon, de a legkedveltebbek közé tartozott a Swinging Affair, a Come and Fly with Me, a Songs for Young Lovers, a Days of Wine and Roses, a My Way és a New York, New York. Csak a Billboard listáján másfél tucat dala volt első helyezett, nem szólva a legjobb tíz közé jutott számairól. Több mint tíz Grammy-díjat kapott. Több mint 1800 felvételt készített, 31 aranylemez, kilenc platinalemez, három dupla és egy tripla platina lemez jelzi sikerét. A bulvárlapok szalagcímekben írtak nőügyeiről, házasságairól (felesége volt Mia Farrow), valamint feltételezett maffiakapcsolatairól. Szoros kapcsolata volt a Fehér Házzal, a demokrata Franklin Delano Roosevelt és John Kennedy, illetve a republikánus Richard Nixon és Ronald Reagan elnökkel.

A filmezéstől a 70-es évektől fokozatosan vonult vissza, énekesként szinte utolsó percig dolgozott. A nyolcvanas években Angliában, Németországban, Franciaországban, Ausztriában, Japánban, Ausztráliában és Dél-Amerikában turnézott. Nyolcvanadik születésnapjára 20 CD-ből álló gyűjteménye jelent meg 452 dallal az 1960-1988 közötti évekből. A napokban megjelent Nothing But The Best című lemezén a legnagyobb sikerei hallhatók. A 22 dal közé került a Come Fly With Me, a Strangers In The Night, a The Good Life, a New York, New York, a The Girl From Ipanema, a Fly Me to The Moon, és a My Way. DVD-vel egybecsomagolt változatban is kiadták az albumot, a képes lemezen a Royal Festival Hallban adott koncertje látható.

velvet.hu 


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: