2011-04-02 10:47:10• hírek • MTI/AFP

Tíz éve házasodhatnak

A világon kötött első melegházasság tízedik évfordulóját ünnepelték meg pénteken Amszterdamban.

A holland parlament 2000 decemberében szavazta meg, hogy következő év április 1-jétől az egynemű párok is teljes körűen gyakorolhatják az addig csupán a különneműek házasságát engedélyező jogokat. 2001. április 1-jén, vasárnap néhány perccel 0 óra után az anyakönyvvezető tisztét ellátó Job Cohen polgármester négy azonos nemű párt - három férfit és egy nőit - adott össze.

Az évfordulón is az amszterdami városvezető előtt esküdött örök hűséget egymásnak két fiatalember, majd két nő. A mostani polgármester elmondta: tíz éve honfitársaihoz és az amszterdamiakhoz hasonlóan őt magát is túláradó büszkeség töltötte el, hogy Hollandia egy történelmi jelentőségű folyamatot kezdett. A holland példát azóta Belgium, Spanyolország, Kanada, a Dél-afrikai Köztársaság, Norvégia, Svédország, Portugália, Izland és Argentína követte.

A pénteki melegesküvők után az amszterdami városházán fotókiállítás nyílt azonos nemű párok házasságáról.
A 16,7 millió lakosú Hollandiában körülbelül egymillió homoszexuális él. A németalföldi országban 2001. április 1-jétől 2010. december 31-éig 14.813 azonos nemű pár kelt egybe. Tavaly az egynemű házasságok száma 1353 volt, miközben 71.856 heteroszexuális pár mondta ki a boldogító igent.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: