2011-05-06 16:55:01• hírek • Póti Orsolya

Tíz év kultúra szívvel és lélekkel

A Szatmári Német Demokrata Fórum kulturális központjában került sor péntek délután a X. Szatmári Német Kulturális Napok megnyitó ünnepségére, mely köszöntőbeszédek sorozatával indult, majd kulturális programokkal végződött.

Idén jubileumi rendezvényt ünnepelnek a Szatmári Német Demokrata Fórum tagjai, ugyanis immár tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Szatmári Német Kulturális Napok. Az ünnepélyes megnyitó központi témája visszatekintés volt az elmúlt tíz évre. A rendezvényen több közjogi méltóság is képviseltette magát, köztük Ilyés Gyula Szatmárnémeti polgármestere, Radu Giurca prefektus és Nm. Ft. Schönberger Jenő megyéspüspök.

A rendezvényt Johann Forsteheizler, a Szatmári Német Demokrata Fórum elnöke nyitotta meg, a köszöntőbeszédek sora után pedig az Artemis énekkar koncertjét hallhatta a publikum. A megnyitóval egyetemben megtekinthető volt Christel Ungar-Toppescu, a TVR német nyelvű műsora főszerkesztőjének „10 éve Szatmári Német Kulturális Napok" című filmje.

Forstenheizler kifejtette: a rendezvénysorozat fő célja a szatmári sváb közösség kultúrája megőrzésének létfeltétele az összefogás, a hagyományok ápolása és teremtése. Mindezt az utóbbi időben a fiatalok bevonásával, fiatal tehetségek felfedezésével próbálják elérni és megvalósítani.

A megnyitó keretében az érdeklődők megtekinthették a „Gutenberg" Német Nyelven Beszélő Fiatalok Egyesületének fotókiállítását is.

A Német Kulturális Napok egyik újdonsága a művészeti karaván lesz, amely Chemnitzben vette kezdetét és Szatmárnémetiben zárul. A művész karaván keretében péntek este 20 órától „Májusi muzsikák" címmel koncertre kerül sor a „Dinu Lipatti" Filharmóniában, szombat este fellép a németországi Solche rock zenekar, valamint a külföldi meghívottak egy része „Kafka a humorista" címmel tartanak előadást a diákoknak. A péntek esti koncert előadói a németországi Jörg Kersten és Olivia Gladosch.






Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: