2014-08-08 16:34:06• hírek • MTI

Tíz év börtönre ítélték Dan Voiculescut

Jogerősen tíz év letöltendő börtönbüntetésre ítélte pénteken a bukaresti táblabíróság Dan Voiculescut, a román kormánypárti Konzervatív Párt (PC) alapítóját, aki kiterjedt médiabirodalommal és sikeres vállalkozásokkal rendelkezik.

Az ítéletet pénteken hirdették ki, hat évvel a befolyásos politikus elleni korrupciós per kezdete után. Első fokon tavaly szeptemberben öt év szabadságvesztésre ítélték. A másodfokú tárgyaláson a vádhatóság kétszer nagyobb büntetést kért, amely a legsúlyosabb volt a kiszabható szankciók közül. 

A bíróság abban találta vétkesnek Voiculescut, hogy a piaci árnál 75-ször alacsonyabb áron, törvénytelenül vásárolta meg egy mezőgazdasági kutatóállomás Bukarest melletti, 3,5 hektárnyi telkét, és ezzel 60 millió euróval megkárosította az államot.
A vádhatóság pénzmosással vádolta a politikust, aki törvénytelen privatizáció nyomán került az értékes telek birtokába úgy, hogy mintegy 100 ezer eurót fizetett a jóval alulértékelt ingatlanért. A politikus később ezen a telken építtette meg több cégének a székhelyét, amelyeket most a bíróság elkobzott az okozott kár megtérítése érdekében.

A bíróság ítélete szerint Voiculescu öt évig nem választható politikai tisztségekre, őt és lányait - akik időközben átvették édesapjuktól a cégeket - jelentős kártérítés kifizetésére kötelezte.

A perben több állami hivatalnokot is börtönbüntetésre ítéltek, akik részt vettek a törvénytelen privatizációban. Az elítéltek között van Sorin Pantis volt távközlési miniszter, akire hét év szabadságvesztést róttak.  

Voiculescuról azt gyanították, tekintélyes vagyonát közvetlenül a rendszerváltozás után úgy alapozta meg, hogy átjátszotta magának a román kommunista titkosszolgálat, a Securitate egyik külkereskedelmi vállalatának vagyonát. Ezt a vádat senki nem tudta bizonyítani, végül Voiculescuról azt állapította meg a bíróság, hogy 1989 előtt együttműködött a volt kommunista titkosrendőrséggel.

Ennek ellenére politikai karriert is befutott. Pártja önállóan nem meghatározó szereplője a román belpolitikának, de Voiculescu sikeres és befolyásos médiabirodalmának köszönhetően a PC  rendszerint kormányközeli pozícióba került az elmúlt években. A konzervatívok jelenleg is a román kormánykoalíció tagjai.

Általában a szociáldemokratákkal szövetkezve kerültek hatalomra, de jobbközép irányzatú kormányokban is helyet kaptak, például a liberális Calin Popescu Tariceanu volt miniszterelnök kabinetjében. A választásokon azonban rendszerint a jelenleg kormányzó Szociáldemokrata Párttal (PSD) együtt vettek részt, és a velük kötött szövetségnek köszönhetően kerültek be a parlamentbe. Voiculescu korábban a román szenátus alelnöki tisztségét is betöltötte.

A PC alapítója meghatározó szerepet játszott Traian Basescu román államelnök 2007-es és 2012-es felfüggesztésében, de az idén megszűnt Szociálliberális Szövetség (USL) 2011-es létrehozásában is, amely azzal a céllal alakult, hogy váltsa le Basescut.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: