2015-10-27 14:19:59• hírek • Kocsis Zoltán

Megnőtt a szénmonoxid-mérgezések száma

Az előző esztendőhöz képest jelentősen megnőtt a szénmonoxid-mérgezések száma az E.ON-felhasználók köreiben, derül ki a vállalat figyelemfelkeltő és informáló közleményéből. Ebben az előírások betartására szólítják fel a fogyasztókat.

Az Sürgősségi Helyzetek Országos Felügyeletének adatai szerint Romániában 2012. október 1. és 2015. június 30. között összesen 16.275 lakástűz történt, amelyben 1329 felnőtt és gyerek sérült meg vagy hunyt el. Ezen esetek 34%-át a nem megfelelően karbantartott, tisztított vagy felszerelt kémyények okozták.

A szolgáltató adatai szerint a legtöbb gondot a gáztűzhelyek fűtésre való felhaználása, illetve az eldugult, nem megfelelően szellőző, rosszul megépített kémyének okozzák. Ennek alátámasztására a közleményben két tragikus esetet idéz fel. Idén januárban Balázsfalván egy férfi vesztette életét a nem megfelelően szellőző kémény miatt. Februárban, a Szamosújvár melletti Szamoshesdát nevű faluban férj és feleség (60 illetve 58 évesek) hunytak el szénmonoxid-mérgezés miatt, mivel fűtési célból éjszakára égve hagyták a gáztűzhelyet.

Az idei év első tíz hónapjában a közel három millió E.ON-felhasználó közül 16 esetben 39-en szenvedtek szénmonoxid-mérgezést, közülük pedig öten életüket is vesztették. Ez jelentős növekedést jelent a tavalyi esztendőhöz képest, amikor kilenc esetben 19 személy volt érintett és hárman hunytak el.

A statisztikához Szatmár megye is hozzájárult, ám szerencsére sem emberi életet nem követelt, sem anyagi kár nem keletkezett, amikor az év első felében Szatmárnémetiben ketten szénmonoxid-mérgezést kaptak egy nem megfelelően szellőző kémény miatt.

Mindezekért a szolgáltató felszólítja felhasználóit, hogy a gáztűzhelyeket ne használják fűtésre, a kéményeket pedig mindenképpen tisztíttassák ki a fűtési szezon előtt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: