2015-01-29 21:01:17• hírek • Kocsis Zoltán

Titokzatos beruházó miatt modernizáljuk a dzsungelt és költöztetjük el a nem lévő sportcsarnokot

Kevés szatmárnémeti lakosnak mond valamit a Digului utca, mégis komoly vitát váltott ki a csütörtöki tanácsülésen. Szó esett nem létező beruházóról és a nem létező sportcsarnokról, sőt, utóbbi költöztetéséről is.

Az idei első rendes havi tanácsülés napirendjén három pont is szatmárnémeti utcák rehabilitálásáról szólt. A tanács szó nélkül jóvá is hagyta, hogy az önkormányzat elkészítse a Körtvélyesi, a Diana és a Digului utcák modernizálásáról szóló megvalósíthatósági tanulmányt. Utóbbi kettő 166.210 illetve 84.540 lejbe kerül. E két utca teljes felújítására a Helyi Fejlesztések Országos Program (PNDL) keretein belül a fejlesztési minisztérium biztosítja a fedezetet: a Diana utca várhatóan 4,2 millió lejbe, a Digului pedig 2,1 millió lejbe kerül. Mind ezidáig nem is volt semmilyen nézeteltérés (egyesek ugyan megjegyezték, hogy a Depozitelor utca és a Károlyi út felújítása talán fontosabb lenne), a tanácsosok áldásukat adták a tervekre. Amikor azonban azt kellett volna megszavazni, hogy az önkormányzat a Digului utcában lévő telkéből egy hektárnyit kiparcelláz, Fógel László költői kérdéssel fordult a városvezetéshez - amelyet Radu Roca és Marcela Papici alpolgármesterek képviseltek.

„Miért olyan fontos egy olyan utca modernizálása, amelyen legfeljebb vagy öt ház van, mikor vannak ennél sűrűbben lakott utcák, amelyekre szintén ráférne a felújítás? És miért akar a polgármesteri hivatal kiparcellázni egy olyan területet, amelyért másfél évtizede komoly csatákat vívtunk, amíg sikerült kisajátítanunk a sportcsarnok számára?", kérdezte Fógel. „Minden utcát modernizálni kell, hátha akad egy beruházó, aki oda akar befektetni", jött a kurta-furcsa válasz Rocától.

„Erre a helyre elfogadott megvalósíthatósági tanulmányunk van. Akkor ez azt jelenti, hogy ezt a tervet sutba dobjuk vagy átköltöztetjük máshová?", szólt Magyar Lóránd kérdése, mire Roca előző kijelentését kvázi ismételve kijelentette. „Bármi is lesz ott, abban az utcában, azt fel kell újjítani".

„Ha már újítunk, miért nem ott tesszük, ahol laknak is?", folytatta Magyar, míg Butka Gergely azt kifogásolta, hogy amennyiben egy beruházó valami komolyat akar esetleg oda építeni, akkor a kamionok majd tönkreteszik, amit a hivatal modernizált...

Ahhoz, hogy a vita érthető legyen, el kell mondanunk, hogy a Digului utca egy kis sáros utca Szatmárnémeti szívében, a két híd között, a Szamos bal partja mentén. Alig négy-öt ház van benne, az utca Károlyi út felőli oldalán, azok közül is az egyik inkább hajléktalanok zsiványtanyájának tűnik. A szemben lévő oldalon pedig bozótdzsungel és ijesztő mennyiségű szemét. Ajánljuk az idei Let's do it Romania szervezőinek figyelmébe! Az utcának egyetlen bejárata van - a másik a töltésbe torkollik.

A 2000-es évek elején hosszas kisajátítási procedúra és komoly összegek kifizetése után Szatmárnémeti polgármesteri hivatala megszerezte ezt a területet azzal a céllal, hogy ott építi meg az oly sokak által azóta is hiányolt sportcsarnokot. El is készült a megvalósíthatósági tanulmány, amelyet elfogadtak - csak hát anyagi fedezet hiányában az építkezés soha nem kezdődött el. A legutolsó, 2009-ben elfogadott megvalósíthatósági tanulmány szerint egy fedett uszodát álmodtak oda a város akkori vezetői, mivel egy sportcsarnok a szükséges parkolókkal oda nem férne el.

Erre a jelenlegi városvezetés azt szeretné, hogy a sportcsarnok és az uszoda az Unio stadion mellé épülne. Ott a honvédelmi minisztérium egy 339.198 négyzetméteres területet birtokol, az önkormányzat kérésére viszont ebből egy 22.913 négyzetméteres területet átruházott Szatmárnémeti számára. A városvezetés szerint ide épülne az a 6500 férőhelyes sportcsarnok, amelyre Dorel Coica polgármester tavaly novemberi kijelentései szerint a kormány 44 millió lejes támogatást ígért...

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: