2014-09-08 17:01:35• hírek • Czinzel László

Titokban, fegyveres kísérettel érkezett Szatmárnémetibe a 70 millió eurós kiállítás

Románia arany és ezüstkincseinek legértékesebb darabjai érkeztek vasárnap a legnagyobb titokban Szatmárnémetibe, hétfőn pedig a Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegén, a Vécsey-házban kezdték el összeállítani folyamatos fegyveres őrizet mellett a tárlatot, amelyek szeptember 17-től láthat majd a nagyközönség.

Soha nem volt még Szatmárnémetiben annyira értékes kiállítás, mint amelyiknek a darabjai vasárnap érkeztek meg, s amelyet a hétfői napon kezdtek el összeállítani a szatmári és bukaresti múzeum munkatársai.

A Bukaresti Nemzeti Múzeum, illeve az ország legjelentősebb gyűjteménye - amely a nemzeti örökség részét képező nemesfémből készült régészeti leleteket mutatja be - Nagyváradról érkezett Szatmárnémetibe és itt lesz látható szeptember 17-től kezdődően egy hónapon keresztül.

"Minden értelemben kincsekről van szó ennek a kiállításnak a kapcsán. Nem csak a régiségük folytán nagyon értékesek, hanem a hordozó anyag értéke, illetve a művészeti kivitelük szempontjából is kincsek. A Szatmárnémetiben látható válogatás értéke több tízmillió euróra van becsülve" - magyarázta a Szatmár.ro-nak Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum főigazgató-helyettese.

A kiállításban több ezer éves arany és ezüst ékszerek és tárgyak lesznek láthatók, vannak a neolitikum idejéből is leletek - ezek a legkorábbiak -, a legfiatalabb kiállított nemesfém tárgyak pedig a középkorból származnak.

A kiállítás látogatása felnőttek számára 10 lejbe, gyerekeknek és nyugdíjasoknak pedig 5 lejbe fog kerülni. S ugyan valószínűleg a megszokottnál nagyobb lesz a bevétel, kétséges, hogy összejön a "befektetett összeg". A Szatmár Megyei Múzeum ugyanis 20 ezer lejes költségvetésből hozta el a tárlatot Szatmárnémetibe, ennek az összegnek a nagy részét viszont a biztonsági intézkedések, a nagyon komoly biztonsági berendezések beszerzése és beszerelése emészti fel.

"A szatmári béke 300 éves évfordulójához kötődő kiállítás egy jelentős műtárgy-gyűjtemény volt, amit a szatmári közönség láthatott, de ilyen kaliberű, ilyen értékű és jelentőségű történelmi kiállítás még soha nem volt Szatmármémetiben. Az ország legjelentősebb gyűjteménye ez és nagyon örülünk, hogy nyitottak voltak az utaztatásra, illetve az itteni körülményeket megfelelőnek találták a kiállítás bemutatására" - mondta Szőcs.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: