2006-12-30 14:05:19• hírek • István Löchli

Kivégezték Szaddam Husszeint

 Ma hat és fél hét között felakasztották a volt iraki diktátort és két társát.  

Szombat hajnalban kivégezték Szaddam Huszeint, volt iraki diktátort és két társát, az emberiség ellen elkövetett súlyus bűntetteik miatt, adta hírűl az iraki köztelevízió.

A diktátort és két társát 1982-es súlyos cselekedeik miatt ítélték kötél általi halálra. A Dudzsail falu lakosait előre megfontolt szándékkal, szisztematikusan kivégeztették. Ez csak az egyik bűne Szaddamnak, ugyanis még igen sok brutális kivégzés írható a számlájára. Uralkodása alatt, parancsára a titkosrendőrség több százezer embert ölt meg.

Az ítéletet több ország és állam üdvözölte, köztük Románia és Magyarország is, ellenben Ausztrália, Oroszország és India súlyos és egyben tragikus hibának nevezte, ugyanis így mártírt faragtak a volt tömeggyilkosból. Muffa ar-Rubai az iraki nemzetbiztonság tanácsadójának közleménye szerint, aki jelen volt az ítéletvégrehajtáson, Szaddam elszántan és bátran ment a halálba, még azt se engedte, hogy eltakarják a szemét. Az ítéletet kora reggel hat és fél hét között hajtották végre, a katonai hírszerzés kazinijai laktanyájában, kizárólag irakiak jelenlétében. Az iraki köztelevízió reggel óta sugározza a kötél általi kivégzésről készült felvételeket, ugyanis az iraki köztelevízió engedélyt kapott, hogy a halálos ítélet végrehajtásáról felvételt készítsen.

Eközben Irakban súlyos utcai harcok vannak, és az amerikai hírszerzés szerint, megtorlásképp súlyosabb merényletekre lehet számítani. Jelenleg negyvenen haltak meg egy öngyilkos merénylet által, melyet Szaddam hívei követtek el, és valószínüleg a napokban az erőszakhullám nagyobb méreteket fog ölteni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: