2009-04-04 19:37:26• hírek • MTI

Titanic-múzeumot nyitnak

Titanic-múzeumot nyitnak az angliai Southamptonban, ahonnan 1912. áprilisában indult első, s egyben utolsó útjára az elsüllyeszthetetlennek hitt óceánjáró.

Az intézményt a 2012-es centenárium alkalmából nyitják meg. Mint a The Guardian brit lap írja, kilencvenhét évvel a történtek után sem csökken az érdeklődés a Titanic tragédiája iránt, amely 1517 emberéletet követelt. Több film is készült a Titanicról, s könyvek sokasága látott napvilágot. Belfastban, az óceánjáról nevezték el a lakónegyedet a dokk körül, ahol a Titanic megépült.

Southampton viszont, ahonnan a hajó elindult végzetes útjára, s ahonnan a személyzet java része verbuválódott, egy interaktív múzeumot tervez. Az elhunytak harmada, 549 személy származott Southamptonból. Közülük mindössze egy volt az utas, a többiek matrózként, pincérként, hajóinasként, fűtőként szolgáltak a hajón.

A helybéliek közül sokan a legénység leszármazottja. Southampton közelében él az utolsó ismert túlélő, a 97 éves Milvana Dean, aki mindössze 9 hetes volt a katasztrófa idején. A kisbaba megmenekült édesanyjával együtt, míg apja a hullámsírban lelete halálát.

"Még mindig nagyon erős a kapcsolatunk. A Titanic egyaránt része a város történetének és polgárai életének" - nyilatkozta John Hannides városi kulturális és örökségvédelmi tanácsos.

A múzeumban kiállítják 4000 olyan Titanic-relikvia jó részét, amelyeket a város az évek során gyűjtött össze. A tárlaton egyebek között az óceánjáróról származó tányérok, evőeszközök, menükártyák is láthatók lesznek, ezeket a tengerfenékről szedték össze, miután Robert Ballard amerikai óceánkutató 1985-ben felfedezte a hajóroncs hollétét. Itt őrzik majd 70 túlélő visszaemlékezésének a felvételét.

A Titanic a southamptoni kikötőben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: