2018-10-06 16:28:33• hírek • Nagy Tímea

Tisztelgés az aradi vétanúk emléke előtt

Foto: Czinzel László
Foto: Czinzel László

Október hatodika emléket állít annak a vallási hovatartozáson-, a nemzetiségen- és a társadalmi rangon felülemelkedő összefogásnak, mely egy nemzetté kovácsolta a népet a szabadságáért vívott Dávid - Góliát küzdelemben.

 

 

Szombat délelőtt 10 órától az Iparosotthonban szatmárnémeti középiskolás diákok előadásai elevenítették fel a 169 évvel ezelőtt történteket. Az idei évben Póti Eduárd, a Református Gimnázium igazgatója nyitotta meg az ünnepséget, és beszéde után átadta a szót a gimnázium gyermekkórusának, mely vezetője Higyed Gyöngyi tanár nő.

 

 

A mártírhalált halt tábori lelkész, Gonzeczky János alakját megelevenítő előadást a Kölcsey Ferenc Főgimnázium színjátszócsoportja adta elő, őket Csorján Árpád tanár úr készítette fel.

 

 

Ezt követően Barkoczi Éva, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum történelem szakos tanárnőjének az előadása derített fényt a pontos történelmi részletekre.

 

Végezetül pedig a Refi gyermekkórusa csodálatos kánonban énekelt dallal állított emléket a tizenhármak hősi cselekedeteinek.


 

Ezt követően az Iparosotthon díszterméből a több mint száz fős közönség átsétált a Gonzeczky János emléktáblához, a Zárda templom elé. A megemlékezés idejére a két kereszteződés közötti útszakaszt a rendőrség munkatársai lezárták az autós forgalom elől, ezzel is biztosítva a rendezvény zavartalanságát.

 

A Dsida Jenő Cserkészcsapat díszőrsége fogadta a koszorúzásra látogató nézőket és résztvevőket. A cserkészek kezében a nemzeti színű zászlók büszkén lengtek a hűs októberi szélben.

 

 

A ceremóniát imával nyitotta meg Szolomájer Sándor római katolikus lelkész és Varga Szilárd református lelkipásztor. Az imákat követően Kereskényi Gábor polgármester mondott ünnepi beszédet. A polgármester gondolatai röviden a nemzeti ünneppel kapcsolatban: “A szabadság minden nép vágya és minden népet megillet, ahogy bennünket, erdélyi, partiumi magyarokat is. Azért kell dolgoznunk, hogy napjainkban és a jövőben ne a mi szabadságjogaink feladása legyen a záloga a nemzeti megbékélésnek, hanem egymás elfogadása és tisztelete.”

 

 

A beszédet követően a koszorúk elhelyezésében a cserkészcsapat segédkezett a résztvevőknek. Az emléktábla alatt a fal megtelt a tisztelet zöld szimbólumaival. Néma főhajtással köszönték meg a jelenlévők az eleink vérbe fúló hőstetteit.

 

Az esemény záró momentumaként a Székesegyház Kórusának előadásában kelt szárnyra először a Szózat, majd a Himnusz. Százak énekelték együtt a két nemzeti imát, és büszkén lengtek a nemzeti színű zászlók ezen a verőfényes szombat délelőttön.

 

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: