2013-01-17 10:10:05• hírek • Szatmár.ro

Tisztelgés az áldozatok előtt

Az 1945. januárjában elhurcolt szatmári svábok emléke előtt hajtanak főt vasárnap, a Kálvária templom német közössége és a szatmári Német Demokrata Fórum által szervezett megemlékezésen.

A szatmári sváb közösség mintegy ötezer tagját vitték el 1945. januárjában szovjet munkatáborokba. A kíméletlen munkától, embertelen körülményektől, a kínzások alatt sokan életüket vesztették, még többen pedig betegen, testi és lelki sebekkel tértek haza. Hátralevő életük nehéz feladata volt az emlékekkel való megküzdés, az utókornak pedig szép kötelessége a rájuk való emlékezés.

Ez utóbbira ad keretet január 20-án, vasárnap reggel háromnegyed tíztől kezdődő rendezvény.

A Kálvária templomban a kálmándi fúvószenekar előadása vezeti majd fel a tíz órától kezdődő szentmisét, melyet Ft. Hársfalvi Ottó általános helynök mutat be.

A templomból kilépve megkoszorúzzák a tavaly, május 6-án leleplezett, az eldeportált szatmári svábok emlékére állított kőtáblát. A program ezt követően a Sváb Házban folytatódik, ahol agapé és kulturális műsor várja a résztvevőket. A vasárnapi főhajtásra mindenkit várnak, aki közel érzi magához a szatmári svábok sorsát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: