2009-11-25 13:58:04• hírek • Gozner Gertrud

Tisztelgés a híres művész előtt

November 25-én délben került sor a híres szatmári festő- és szobrászművész Aurel Popp mellszobrának a leleplezésére. Az ünnepségen részt vettek a Megyei Tanács, a Polgármesteri Hivatal képviselői és a helyi kulturális intézmények vezetői.

A Szatmár Megyei Tanács és a Szatmár Megyei Múzeum idén ünnepli a neves szatmári festőművész születésének 130. évfordulóját. Ennek alkalmából 2009-et kinevezték Aurel Popp Emlékévnek, amelynek keretén belül számos kulturális rendezvényre került sor. Legutóbb, november 19-én a Művészeti Múzeumban kiállítással és előadássorozatokkal tisztelegtek a művész emléke előtt.

A szerdai szoboravatón elsőként Viorel Ciubota, a Megyei Múzeum igazgatója üdvözölte az egybegyűlteket, és elmondta, először nem hitték, hogy az emlékév kapcsán szobrot is tudnak majd avatni az alkotónak. Szerencsére a Megyei Tanács a múzeum segítségére sietett és pénzzel támogatta a szobor megalkotását, a polgármesteri hivatal pedig helyet biztosított a számára, valamint hozzájárult a művész munkásságáról készült katalógus megjelenéséhez.

Kereskényi Gábor alpolgármester arról beszélt, hogy a szatmáriak nemzetiségtől függetlenül egyformán szerették és tisztelték Aurel Poppot. Életpályája példaértékű nem csak a művészi pályára lépők, hanem mindenki számára. Ezzel a szoborral a lakosok teljesítették a kötelességüket a Szatmár egyik leghíresebb szülöttje irányába - tette hozzá az alpolgármester.

A szobor a művészről elnevezett utca és emlékház közelében kapott helyet, az alkotás Radu Ciobanu munkája.



Szobrot emeltek a városban Aurel Popp festő- és szobrászművésznek


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: