2011-03-15 20:05:35• hírek • Megyeri Tamás Róbert

Tiszteletteljes főhajtás Petőfi Sándor szobránál

Nemzeti ünnepünk alkalmából ismét sokaság gyűlt össze kedd délután Nagykárolyban. Petőfi Sándor szobra előtt kellemesnek mondható tavaszias levegő szállta körbe az együttes főhajtásra érkezetteket. Babits Mihály Ne ily halált, ne ily harcot című versét mondta el Balaskó Olivér diák.

Köszöntőt-üdvözlőt Sróth Ödön mondott. A Kaffka Margit Művelődési Társaság elnökének gondolatai alkalomhoz illők voltak, megalapozták az ünnepi hangulatot. A Metternich hercegnek című énekkel szolgált ezt követően Horváth Nikolett, továbbá Ninács Barbara Ismét magyar lett a magyar költeményét mondta el. Majd az 1848-49-es forradalom és szabadságharc történeti áttekintésével Vincze András történelem szakos oktató, a kaplonyi Fényi István-iskola igazgatója kedveskedett.

Az ok-okozati összefüggéseket is értelmező mondandójában számos, a korabeli életet vázoló adalékról szólt - rávilágítva ezzel, hogy mi is késztette a pesti ifjakat a forradalom kirobbantására. Megemlítette ugyanakkor az akkor történtek mának szóló üzeneteit. Főhajtással emlékezni - buzdította hallgatóságát a tanárember. Petőfi Sándor Márciusi ifjak című versét mondta el Kiss Csenge Emese. Ezt követően az egybegyűltek közösen énekelték a Szózatot.

A koszorúzás rendjén volt a sor. Erli Mária Tünde invitálta a notabilitásokat a szobor talapzatához, hogy a hálás utókor nevében virágkölteményeikkel mondjanak köszönetet Petőfi Sándornak, s rajta keresztül szabadságszerető eleinknek. A megyei önkormányzat elnöke, Csehi Árpád Szabolcs, majd a nyugat-szatmári megyejogú város helyhatóságának vezetői, Kovács Jenő polgármester és Kaizer Lajos alpolgármester, utánuk pedig Varga Attila, Nagykároly és vidékének parlamenti képviselője hajtott főt a lánglelkű költő szobra előtt. Nyírbátor és Mátészalka magyarországi városok, valamint a határ túlsó oldalán lévő Szabolcs-Szatmár-Bereg megye önkormányzatainak nevében is koszorúztak. Utánuk a helyi Romániai Magyar Demokrata Szövetség és egyéb pártok küldöttei helyezték el a kegyelet virágait.

Megkoszorúzták még a szobrot: Mózes Árpád nyugalmazott evangélikus püspök, Hágó Nándor a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés helyi szervezetének nevében, a Szent Orbán Lovagrend küldöttei, valamint a Kaffka Margit Művelődési Társaság vezetősége. Rajtuk kívül mások is koszorút helyeztek el - azonban, amint elhangzott, nem jelezték előre a szervezőknek ebbéli szándékukat.

A tiszteletteljes főhajtás végén a rendezők - a helyi RMDSZ szervezte idén is a megemlékezést a Kaffka Margit-társaság és a kulturális központ segítségével - köszönet mondtak a Kalazanci Szent József Római Katolikus Gimnázium diákjainak a közreműködésért, valamint felkészítő tanáruknak - Kiss Hajnalka magyar szakos oktatónak.


Tiszteletteljes főhajtás Petőfi Sándor nagykárolyi szobránál



Vincze András átfogó beszédet mondott
Vincze András átfogó beszédet mondott

A megyei önkormányzat elnökének főhajtása
A megyei önkormányzat elnökének főhajtása

A polgármesternek és helyettesének főhajtása
A polgármesternek és helyettesének főhajtása

Varga Attila képviselő főhajtása
Varga Attila képviselő főhajtása

A nyírbátoriak is megkoszorúzták a lánglelkű költő nagykárolyi szobrát
A nyírbátoriak is megkoszorúzták a lánglelkű költő nagykárolyi szobrát

A nyugalmazott evangélikus püspök főhajtása
A nyugalmazott evangélikus püspök főhajtása


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: