2009-05-13 14:30:35• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Tisztázhatják magukat az egykori politikai foglyok

Húsz év után fogadta el a román parlament azt a törvényt, amely a kommunizmus politikai elítéltjeinek rehabilitálását tűzi ki célul, viszont többen kifogásolják, hogy a már időskorú érintetteknek a bírósághoz kell fordulniuk az ellenük hozott politikai ítélet eltörlése végett.

A Romania libera című napilap szerdai számában adta hírül, hogy a román képviselőház elfogadta azt a jogszabályt, amely az 1945. március 6. és az 1989. december 22. között Romániában meghozott politikai jellegű ítéletekre vonatkozik. A jogszabály lehetővé teszi az egykori politikai foglyoknak, hogy a bíróságtól kérjék az ellenük hozott ítéleteknek és azok következményeinek a törlését. A jogszabály szerint kárpótlást is kérhetnek a román államtól.

Elégedetlenségét fejezte ki a román lapnak nyilatkozó Ion Ilie egykori politikai fogoly, aki megalázónak tartja, hogy idős személyeket rákényszerítenek arra: járják a bíróságokat, és bizonyítsák be, hogy valóban politikai okok miatt ítélték el őket. A lap szerint az érintettek dolgát nehezíti, hogy 1964 után, - amikor az ENSZ megtiltotta, hogy politikai okok miatt zárjanak bötönbe embereket - a román bíróságok köztörvényesek közé sorolták a politikai elítélteket.

Radu Filipescu, egykori kommunista ellenálló szerint nem a legszerencsésebb, hogy az egykori elítélteknek a bíróságon kell küzdeniük ártatlanságukért. Ráadásul későn született meg a jogszabály - véli Filipescu, aki szerint azonban mégis apró előrelépésnek számít.

Hihetetlen cinizmusnak nevezte a most elfogadott törvényt az MTI-nek szerdán nyilatkozó Varga Andrea, Romániában élő magyarországi történész, aki évek óta küzd a kommunizmus ideje alatt Romániában elítéltek rehabilitálásáért. Emlékeztetett arra, hogy a magyarországi politikai elítélteknek bocsánatkérő levéllel együtt hazaküldték a rehabilitáló iratokat, míg a román jogszabály hosszas és költséges procedúra végigjárására kényszeríti az egykori foglyokat, akiknek a levéltárból be kell szerezniük az elítélésükről szóló határozatot, de a peranyaghoz is hozzá kell férniük.

Máté András, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője az MTI-nek nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy a törvény hatálya alá esik számos romániai magyar, akit a román kommunista hatalom az 1956-os magyarországi forradalommal való rokonszenvezés miatt ítélt el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: