2019-03-08 12:31:56• hírek • Szatmár.ro

Tiszta vizet öntött a pohárba a Free Life Állatvédő Egyesület

A Free Life Állatvédő Egyesület csapata önkéntesen, csupán a lelkes állatbarátok támogatása által üzemelteti a Szatmárnémeti ipari parkja mellett található kutyamenhelyet. Azonban sokan abban a tévedésben vannak, hogy a Free Life sintértelepet, barátságosabb nevén említve gyermesteri telepet működtet a város szélén. Hogy tisztázzák a körülöttük kialakult téves elképzeléseket, az állatvédők egy közleményt juttattak el a helyi sajtóhoz, melyet most mi is megosztunk olvasóinkkal.

„Tekintettel az elmúlt időszakban a sajtóban és a Facebookon megjelent cikkekre es hozzászólásokra, a Free Life Egyesület szeretné felhívni a szatmári lakosok figyelmét a következőkre:


1. A Free Life Egyesület egy nonprofit, azaz államilag nem támogatott szervezet, amelyik kizárólag önerőből és adományokból tartja fenn magát. Nincs szerződése egy állami hivatallal sem: sem a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatallal, sem más Szatmár megyei polgármesteri hivatallal.


2. A Free Life Egyesület az Ipari park területén található menhelyet tartja fenn, ahol kb 400 kutya él. Mindannyian oltva, féregtelenítve, microchipelve és ivartalanítva vannak. A menhely területén található épület teljes egészében fel lett újítva (termopán ablakok és ajtók, orvosi rendelő, iroda és konyha lett kialakítva, megtörtént az elektromos- és a vízvezetékek teljes cseréje, stb.), új, betonozott kenneleket építettünk, szeptikus tartályt és új kutyaházakat vásároltunk. Mindezeket kizárólag saját költségen valósítottuk meg. Minden, a kutyák ellátása kapcsán felmerülő költséget (eledel, tisztítószerek, edények, orvosi kezelések költségei, oltások, chipek, napszámosok fizetése, üzemanyag, autók fenntartási költségei, stb.) az egyesület fedez.



3. Az egyesület, létrejötte óta (2011. április) több ezer kutyát ivartalanítatott és adott örökbe.


4. Az egyesület tagjai és önkéntesei közbenjárásával rengeteg utcára tett kölyök és felnőtt-, balesetes-, bántalmazott-, rossz, illetve nem megfelelő körülmények között tartott kutya talált biztonságra a menhelyen. Ők mindannyian, esetleges kezelésük és karantén idejük letelte után, oltva, chipelve és ivartalanítva, örökbeadásra vannak javasolva. Ennek érdekében, a Free Life Egyesület havi rendszerességgel tart örökbefogadó napokat, és természetesen a menhelyen is naponta várja az érdeklődőket.


5. A Free Life Egyesület ingyenes ivartalanítási lehetőséget biztosít kutyák és macskák számára, amit sajnos nagyon kevesen vesznek igénybe. Tapasztalatunk szerint a lakosok többsége még mindig a fölösleges almok, illetve a vemhes szukák szándékos elhagyását részesítik előnyben az ivartalanítással szemben. Pedig az ingyenes program igénybevételéhez egyszerűen csak egy személyigazolványra és időpont igénylésére lenne szükség.


6. A Free Life Egyesület kimondott érdeke, hogy az utcán lévő kóbor kutyák száma folyamatosan csökkenjen. A Romániában hatályban lévő állatvédelmi törvény szerint, a kutyák microchipelése és ivartalanítása kötelező, a kutyák szándékos elhagyása pedig büntetendő. Sajnos az egyesület nem jogosult ezen törvények betartatására, épp ezért az illetékes hatóságok közreműködése és segítsége nélkül, illetve az állattartó lakosság felelős, törvénytisztelő hozzáállása nélkül ezen kutyák száma nemhogy csökkeni, hanem kifejezetten nőni fog. E probléma kiküszöböléséhez elsősorban a gazdás ebek összeszámlálására, a chipelési és ivartalanítási törvény betartásának ellenőrzésére lenne szükség nem csak városi, hanem megyei szinten is. Ugyanis hiába próbáljuk megoldani a kóbor kutyák által okozott problémát városunkban, ha a szomszédos településekről továbbra is ide hozzák és itt engedik útjukra a nem kívánt kutyákat.



7. Az Egyesület tagjai és önkéntesei mindannyian családos emberek, fizetett munkahelyük van és néha magánjellegű problémájuk is. Épp ez az oka, hogy nem tudnak (nem pedig nem akarnak) minden kérésnek eleget tenni, minden jelentett panaszt/esetet ellenőrizni/megoldani. Az Egyesületnek nem áll módjában minden kutyát befogadni, mivel a menhelyen lévő férőhelyek száma korlátozott. A kóbor kutyák által okozott probléma az egész várost érinti, a Free Life e probléma megoldásához saját pénzével, idejével és munkájával próbál hozzájárulni. Ezt vállalja, de van egy határ amit nem áll módjában átlépni. A rászoruló állatok iránt érzett őszinte szeretet sajnos a minket körülvevő valóságba ütközik olykor" -közölte az egyesület.


A fentebbi szöveg számtalan olyan gondolatot tartalmaz, melyet a kutyabarátok - és nem csak ők - megszívlelhetnek. Ezek egyike - s talán legfontosabbika -, hogy az ebtartóknak bizony tiszteletben kell tartaniuk a hatályos törvényeket: a négylábút ivartalanítani és microchipelni kell, hiszen csak így akadályozahtó meg, hogy az utcákat gazdátlan kutyák hada lepje el. Ugyancsak érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a kutyaelhagyás bűncselekmény, azaz megoldásként egyáltalán nem fogadható az el, hogy a nem kívánt kölyköket zsákba kötve a bokor alá dobjuk, vagy egy dobozban a konténer mellett hagyjuk. A kóbor ebek által okozott probléma megoldása mindannyiunk közös érdeke!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: