2019-08-22 10:37:45• hírek • Bede Emőke

Tiszta udvar, rendes ház. De mi a helyzet a várossal?

Aki nyitott szemmel közlekedik Szatmárnémetiben, az óhatatlanul is észreveszi, hogy úgy a lakosságnak, mint a hulladékgyűjtéssel és -elszállítással megbízott vállalatnak van még mit fejlődnie.

A lakónegyedekben nem számít ritka látványnak a csordultig telt, már erősen ürítésre szoruló konténer, de arra is számtalan példát láttunk már, amikor a lakók csak úgy, hanyag módon, a kukaketrec mellé hajítják le szemeteszsákjukat, noha a tárolóban lett volna még hely. A helyzetet pedig csak tovább fokozza, amikor közösségünk néhány tagja olyan holmit is a konténerek mellé pakol le, melyeknek egészen biztosan nincs ott keresnivalója. Gondolhatunk itt a növényi hulladékhegyekre, az építkezési törmelékre, egy már nemzedékeket kiszolgált wc-kagylóra, egy kifeküdt matracra vagy akár a nagyi kiszuperált televíziójára.


„Mindannyian egy tiszta város szeretnénk, azonban mint azt – az utóbbi napokban a lakosok által hozzánk eljuttatott – felvételek is bizonyítják, egyesek nem ismerik az együttélés alapvető szabályait, és egyszerűen képtelenek oda figyelni arra, hogy rend legyen a szemétgyűjtők környékén. Emiatt a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal vezetősége arra szólította fel a helyi rendőrség képviselőit, hogy minél több ellenőrzést tartsanak ezek környékén, a szolgáltató pedig minden tegyen meg azért, hogy az ehhez hasonló dolgok ne forduljanak elő. A lakosokat pedig arra kérjük, ha nagy menyiséget raknak ki egyszerre, jelezzék azt azonnal a szolgáltatónak. Csak együtt tudjuk tisztábbá tenni a városunkat!” – osztotta meg Facebook-oldalán nemrégiben a polgármesteri hivatal.






Természetesen a bejegyzés alatt rekordszámban érkeztek a felhasználói kommentek. Sokan a hulladékgyűjtéssel és -elszállítással foglalkozó cég teljesítményével nincsenek megelégedve, hatékonyabb munkavégzést követelve, mások pedig a szemetelőkre kiabálnak kígyót-békát. Néhányan behozzák a polgármesteri hivatal által nem is említett faktort, a kukázókat is, akik rendszerint nyakik merülnek a konténerekben kacatok és talán élelem után kutatva. Sajnos ezen személyek nem csak a lakónegyedi, egyébként épp ellenük ketrecben tartott tárolókat részesítik előnyben, de előszeretettel „vizsgálják át” a magánházak elé kitolt kukákat is, nem ritkán egész komoly kupit hagyva maguk után.



Noha a kommentekben nem jelezte senki sem, de lassan itt a növényi hulladékok időszaka is, épp ezért utánajártunk, mi is a megfelelő módja, hogy megszabaduljunk a nem kívánt ágaktól, levelektől. Mint a polgármesteri hivatal sajtóreferense a Szatmár.ro kérdésére elmondta, a 2019 elején elfogadott működési szabályzat szerint Szatmárnémeti közterületein tilos lerakni a növényi hulladékot, és hasonló módon nem szabad ezeket elégetni sem. Ehelyett a hulladékkezelő vállalattól kell zsákot igényelni, majd amint megtelt a zsák, kell kérelmezni annak elszállítását is. Ezt már csak azért is érdemes megszívlelni, mert a növényi hulladék közterületen való lerakását akár 1500 és 2500 lej közötti bírsággal is büntethetik.


Nagyon sokrétű problémáról van tehát szó, de egy biztos: a hulladékkérdésben mindenkinek van, mit tanulnia, az egymásra mutogatás sok más esethez hasonlóan most sem kecsegtet eredménnyel. A tiszta város képe egész addig naiv ábránd marad, míg mindannyian meg nem értjük, a szemét megfelelő kezelése közös felelősségünk, és ha tiszta jövőt szeretnénk, még ma tennünk kell érte.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: