2009-12-28 13:50:22• hírek • MTI/Reuters

Tiszta szesz az orosz sörben?

Azzal vádolta meg a sörgyártókat hétvégi nyilatkozatában Oroszország vezető drog- és alkoholszakértője, hogy tiszta alkohollal "javítják fel" termékeiket; a cégek visszautasították a vádat.

"Általánosságban az orosz sör és a dobozos, alacsony alkoholtartalmú koktélok színtiszta kémiai fegyverek. Alkoholt adnak hozzájuk a gyártás egy bizonyos pontján, hogy erősebbé tegyék" - mondta Jevgenyij Brjun, aki a gyártók nevét nem említette meg.

Az Orosz Sörunió félrevezetőnek minősítette Brjun állításait, és felszólította a szakértőt azok nyilvános visszavonására. Oroszország vezető sörgyártója, a Baltika képviselője úgy véli, a nyilatkozat hátterében valójában nem az oroszok egészségéért való aggódás állhat.

Oroszországban január 1. és 11. között ünneplik az újévet, valamint az ortodox karácsonyt, melyek idején általában igen nagy mennyiségű alkoholt fogyasztanak az emberek. A Lancet című brit orvosi folyóiratban júniusban publikált adatok szerint a 15 és 54 év közötti oroszok halálozásának mintegy felét alkohollal összefüggő betegségek okozzák. Továbbra is a vodka a legkedveltebb ital, ám sokan sörrel együtt isszák.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök augusztusban az alkoholizmust nemzeti katasztrófának nevezte, és elmondta, hogy sokkolta a hivatalos adat, mely szerint egy átlagos orosz 18 liter tiszta alkoholt iszik meg évente. "Az idén az iskolákat elhagyóknak várhatóan csak 40 százaléka éri meg az 55-60 éves nyugdíjkorhatárt" - idézte az Egészségügyi Világszervezet adatait akkor Tatyjana Golikova egészségügyi miniszter. Számos hivatalnok úgy véli, az alkohol állami monopóliuma rendet teremtene a piacon és megkönnyítené az ellenőrzést.


Oroszországban jó ideje gond az alkoholfogyasztás
Oroszországban jó ideje gond az alkoholfogyasztás


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: