2014-07-10 17:20:28• hírek • Szatmár.ro

Tippek kánikula idejére

Szervezetünk a nyári időszakban van a legjobban formában. Egyrészt a napfény hatására egy sor olyan változás indul be a szervezetben, ami jótékonyan hat testre és lélekre egyaránt.

Mindez rendben is van addig a pillanatig, amíg a kellemes meleg hőséggé nem alakul. Ebben az esetben lankadtság, álmosság, lustaság és fáradékonyság lesz úrrá rajtunk. A kánikula ideje alatt szervezetünk óriási erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy a hőháztartását megfelelő szinten tartsa, ez pedig rengeteg energiafelhasználást jelent. Nézzünk néhány hasznos tippet.

Az alapvető trükköket mindenki tudja: igyunk sok folyadékot, viseljünk laza és világos színű ruházatot, csökkentsük az alkohol- és kávéfogyasztást, illetve a kánikula csúcsidején ne napozzunk, tartózkodjunk keveset napon.

A melegnek lankasztó hatása van, nem csoda, hogy ilyenkor kevesen sportolnak, azt is inkább az esti órákban. A melegben kerülni kell a megerőltető sportokat, ehelyett végezzünk vízi mozgásformát. A legjobb megoldás az úszás, élénkít és felfrissít.

Változtassunk sminkelési szokásainkon, mellőzük a zsíros alapozók, krémek használatát. Használjunk nyári időszaknak megfelelő arc- és bőrápolótermékeket, illetve parfüm esetén friss illatok mellett voksoljunk. Szükség esetén váltsunk stílust, és vágassunk hajat.

A hőség lefáraszt, ezért munka közben ajánlott jóval gyakrabban, kisebb szüneteket beiktatni. Kinti munka esetén védjük a fejünket kalappal, nyári sapkával és óvjuk bőrünket magas faktorszámú bőrvédő krémmel.

Zuhanyozzunk gyakrabban, lakásunkat a késő esti, illetve az éjszakai órákban szellőztessük ki alaposan. Az érzékenyebbek pedig kerüljék a huzatos helyeket, illetve mellőzzék a légkondicionáló használatát.

A meleg még az egészséges szervezetet is felbolygatja, így lehetőleg ne idegeskedjünk. A magas vérnyomásosoknak, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel küszködőknek kerülniük kell a napon való tartózkodást, gyógyszereiket vegyék be pontosan. Az étkezésre is érdemes nagyobb gondot fordítani, vagyis mellőzzük a nehéz ételek fogyasztását, együnk sok friss gyümölcsöt és zöldséget.

Végül, kerüljük a drasztikus hőmérsékletváltást. Vagyis melegről ne menjünk egyből légkondival hűtött helyiségbe és fordítva sem. Ez ugyanis az egészségre nézve nagyon veszélyes. A kinti és a benti hőmérséklet közötti érték nem haladhatja meg a 10 fokos különbséget.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: