2009-02-08 21:46:35• hírek • Szatmár.ro

Tiltakoztak a leváltás ellen

Több ezren tüntettek Sepsiszentgyörgyön a Kovászna megye prefektusi hivatala előtt amiatt, hogy a  közintézményekben leváltják a magyar nemzetiségű vezetőket.

„A székelység problémáira reális megoldást csak a Dél-tiroli minta jelenthet” – fogalmazott Tamás Sándor a február nyolcadikai nagygyűlést követően. Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta, hogy az állami intézményeken belüli arányos képviselet gondolata koránt sem új keletű, hasonló kezdeményezés már 1946-ban is született. Az önkormányzati vezető kifejtette, hogy a megye lakossági összetételét figyelembe kell vennie az intézményvezetőket kénye-kedve szerint cserélgető bukaresti hatalomnak is.

„Büszke vagyok, hogy a legnagyobb erdélyi magyar többségű város lakói példát mutattak összefogásból és nagy számban jelen voltak az egyházak, civil- és politikai szervezetek által szervezett nagygyűlésen, bebizonyítva, hogy senki, soha nem tudja megfélemlíteni a székelységet” – nyilatkozta Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Az.erdélyi történelmi egyházak által kezdeményezett tiltakozó megmozdulás túlmutat minden eddigi hasonló kezdeményezésen. Sepsiszentgyörgyön megközelítőleg hatezren tüntettek az ellen, hogy az új PDL – PSD kormány leváltsa funkciójából a háromszéki magyar tisztviselőket. A szimpátia-tüntetésen nem csak a hely történelmi egyházak képviselői, háromszéki RMDSZ-es, illetve MPP-s politikusok vettek részt, hanem jelen volt Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke, Sógor Csaba EP képviselő, Korodi Attila, Gyerkó László és Pál Árpád Hargita megyei honatyák.

A közel egy óráig tartó megmozdulás végén Albert Álmos, Kulcsár Terza József RMDSZ, illetve MPP háromszéki elnökök átnyújtottak egy petíciót Kovászna megye új prefektusának, Codrin Munteanunak. A dokumentumot Traian Băsescu államelnökhöz is eljuttatják, ezenfelül felkérték Sógor Csaba, Tőkés László és Winkler Gyula EP képviselőket, hogy továbbítsák a petíciót Brüsszelbe is.

„A megmozdulás legfontosabb eredménye, hogy a háromszéki magyarok egységesen tudnak kiállni egy konkrét közös érdek mellett!” – vonta le a tüntetés után a következtetést Tamás Sándor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: