2009-03-20 15:49:23• hírek • MTI

Tiltakoztak a háború évfordulóján

Muktada asz-Szadr iraki radikális síita hitszónok több ezer híve tiltakozott az amerikai megszállás ellen pénteken Bagdadban, az iraki háború kezdetének 6. évfordulóján.

"Elutasítjuk az igazságtalanságot, és azt kiáltjuk: kifelé a megszállókkal" - harsogta Haidar al-Dzsaberi, a szadrista mozgalom egyik vezetője a pénteki imára összesereglett tömeg előtt Szadrvárosban, a radikális hitszónok követőinek bagdadi fellegvárában.

Felhívására a több ezer ember öklét rázva Amerika-ellenes jelszavakat skandált. "Kifelé a megszállókkal, kifelé a hitetlenekkel!" - kiabálták. A tüntetésbe fordult ima végén megtapostak és elégettek egy amerikai zászlót.
Dzsaberi sejk "nagy tüntetést" hirdetett meg április 9-re, a Szaddám Huszein-féle rezsim megdöntésének évfordulójára is.
"Március 20-nak ünnepnek kellene lenni, de azok után, amit az amerikaiak tettek, ez egy szomorú dátum. Nem tartották meg az ígéreteiket" - vélekedett egy 60-as éveiben járó iraki férfi az imára érkezők közül.

"Az amerikaiak azért jöttek, hogy felszabadítsanak bennünket egy diktátor alól, de tönkretették az országot" - tette hozzá a férfi, akinek három fiát állítása szerint minden indoklás nélkül tartóztatták le 2003 márciusában, és azóta is börtönben vannak.
Irakban sok síita megkönnyebbüléssel fogadta, amikor bejelentették, hogy 2003. március 20-án megindult az "Iraki szabadság" hadművelet. A rá következő hónapokban, majd években egy részük mégis fegyvert fogott és síita milíciák alakultak a szunnita lázadókkal már harcban álló amerikai csapatok ellen. Ekkor jött létre a Muktada asz-Szadr híveiből álló Mahdi Hadserege is.

Amerikai katona bevetésen Irakban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: