2013-12-06 09:31:34• hírek • MTI

Tiltakoznak a fuvarozók

Munkabeszüntetést helyeztek kilátásba a jövő hétre a fuvarozók, akik így akarnak tiltakozni a kormány tervei ellen, amely januártól pótlólagos jövedéki adót vetne ki az üzemanyagra.

A literenként hét eurócentes - a minden évben betervezett emelésen felüli - jövedékiadó-emelést a kormány azért akarja bevezetni, hogy az így befolyt összegből külön alapot létesítsen, amelyet autópálya-építésre fordíthat.

A fuvarozók hétfőre általános munkabeszüntetést hirdettek. A közúti szállítók országos szövetsége szerint a közlekedési minisztérium nem válaszolt korábbi beadványaikra, amelyekben a rájuk vonatkozó törvényes keret javítását kérték, és a kormány jövedékiadó-emelési tervével sem értenek egyet.   

A fuvarozók azt nehezményezik, hogy az intézkedés következtében az üzemanyag várhatóan ismét drágulni fog, így más országokban olcsóbb lesz a gázolaj és a benzin, mint Romániában. Szerintük ezáltal romlani fog az ő versenyképességük a külföldi versenytársaikhoz képest az európai és a regionális piacokon.    

Victor Ponta miniszterelnök csütörtökön megbeszélésre hívta a romániai olajvállalatok vezetőit, akiket arról próbál meggyőzni, hogy ne hárítsák a fogyasztókra a hét eurócentes jövedékiadó-emelést. Ez a pótlólagos emelés éles vitát váltott ki Romániában.

Traian Basescu államfő emiatt nem írta alá a kormány Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) szánt memorandumát, amely tartalmazta a bukaresti kabinetnek az IMF-fel szemben tett vállalásait. Ezekről Románia és az IMF bukaresti küldöttsége az újabb hitelmegállapodás keretében szervezett első, novemberi felülvizsgálati látogatás alkalmából állapodott meg. A 4 milliárd euróról szóló, kétéves futamidejű, elővigyázatossági hitelmegállapodást az IMF és az Európai Bizottság biztosítja fele-fele arányban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: