2009-06-18 23:26:24• hírek • Gozner Gertrud

Tiltakoznak a családorvosok

A családorvosok tiltakoznak azon sürgősségi kormányrendelet ellen, amelyet múlt héten, június 10 -én fogadott el a Képviselőház, miszerint kötelesek alapszintű orvosi szolgáltatást nyújtani az ügyeleti központokban.

Rodica Tanasescu orvosnő, a Családorvosok Országos Szövetségének elnöke szerint  a családorvosok egyetértenek azzal, hogy sürgősségi szolgálatot lássanak el a vidéki ügyeleti központokban, de abban a formában ahogy azt korábban Ion Bazac-al, az egészségügyi miniszterrel leegyeztették. A megegyezés alapján ezeket a központokat vidéken kell létrehozni, ahol nagyobb szükség van rájuk és a központokban nyújtott szolgáltatásokért kiegészítő bér járna az orvosoknak, amiről az illető kormányrendelet nem rendelkezik.

Ezt az álláspontot megerősítette Dr. Láng László, a Szatmár Megyei Családorvosok Szövetségének alenöke is, aki szerint a családorvosok nem zárkóznak el a sürgősségi ügyelettől, de nincs meg hozzá a megfelelő felkészültségük, és a javadalmazásuk körülményeit sem tisztázza ez a kormányrendelet. Ezekre a központokra mindenképp szükség van, mivel kevés a szakképzet sürgősségi esetekre szakosodott orvos.

A családorvosok képviselői szerint 2008-ban az országban több ügyeleti központ bezárásra kényszerült, mivel az itt dolgozó orvosok nem kapták meg a pluszmunkáért a bérüket. Szatmár megyében is emiatt zárta több vidéki ügyeleti központ. A miniszterrel folytatott tárgyalások során abban egyeztek meg, hogy meg fogják határozni hol van szükség ezekre a központokra, hogyan fogják fizetni a szakszemélyzetet, és milyen körülmények között fognak dolgozni. A családorvosok 90%-át nők alkotják, ami azt jelenti hogy biztonsági őrökre is szükség van, különösen az esti ügyeletek során, ezen kívül a vizet, az áramot, és az egészségügyi fogyóeszközök árát a helyi polgármesteri hivatalok kéne állják.

Eddig a központokban dolgozó orvosok ezt mind a saját pénzükből fizették. Ugyanakkor ezekben a központokban a családorvosoknak a betegbiztosítási nélküli pácienseket is el kell majd látni, és egyelőre nem tudják ezekre a vizsgálatokra honnan lesz pénz. A kormányrendelet szerint az ügyeleti központok a családorvosi rendelők programján túl fogadják a betegeket, hétköznap 15 és 20 óra között, szombat, vasárnap, valamint a hivatalos szabad és ünnepnapokon 8 és 20 óra között.


Csütörtökön megtartott ülésükön a megyei családorvosok tiltakozásuknak adtak hangot.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: