2013-10-18 22:17:35• hírek • Kocsis Zoltán

Tiltakoznak a Tisztviselőtelep lakói a körgyűrű ellen

Ismét szűknek bizonyult a polgármesteri hivatal gyűlésterme, amikor péntek délben Szatmárnémeti Tisztviselőtelep nevű negyedének lakói a belső körgyűrű ellen tiltakozva nagy számban megjelentek a közvitán.

Vélhetően túlzás nélkül állítható, ennyi ember nem vett még részt közvitán Szatmárnémetiben, mint pénteken. Rendszerint az érdekelteken kívül jó, ha egy-két szomszéd vagy szakember jelenik meg, október 18-án viszont szűknek bizonyult a polgármesteri hivatal tanácsterme, a tömeg rövid idő után fel is vonult a megyei tanács nagytermébe.

Mindezt megelőzően azonban Dan Mihai Suta ügyvéd, a tiltakozók szószólója elégedetlenségének adott hangot, amiért a tömeget nem akarták beengedni a hivatal épületébe, csak miután igazoltatták őket. Azt is kifogásolta, hogy a város vezetőségéből senki sem vett részt a közvitán.

A megyei tanács nagytermében (bejutni nem volt könnyű, a tömeg percekig gyúródott a bezárt ajtó előtt) aztán már megjelent Marcela Papici alpolgármester, aki kimentette Dorel Coica polgármestert és Radu Roca alpolgármestert, mondván: egy küldöttség tagjaiként nem tartózkodnak a városban.

Miután a tiltakozók átadtak egy közel hétszáz aláírást tartalmazó listát, elmondták, elfogadhatatlannak tartják, hogy a város egyik legrégibb és legnyugalmasabb, magánházakkal telített negyedébe körgyűrűt akar kialakítani a város. Noha erre és a hozzá tartozó hídra belátható időn belül amúgy sem lesz pénz, 37 ingatlan mégis építkezési tilalom alatt áll 1975 óta.

„Elfogadhatatlan, hogy azért, mert negyven éve Ceaușescu a magyarok bosszantására ide akarta építeni a hidat, mi nem tudjuk bővíteni a házainkat vagy nem építhetünk semmit az udvarra", mondta az egyik felszólaló. „Nem akarunk se hidat, se körgyűrűt, hagyjanak minket élni", volt a tömeg egyöntetű kívánsága.

Marcela Papici igyekezett elmagyarázni a megjelenteknek, hogy a körgyűrű és a híd 1975 óta minden egyes általános városrendezési tervben (PUG) szerepel. Ráadásul az eredeti elképzelések szerint négysávos volt, ami 37 ingatlant érintett. A 2012-ben elfogadott verzió viszont már csak kétsávos, így az érintett ingatlanok száma 11-re csökkent.

„Feltételezem, amikor ez a terv készült, még nem létezett a Tisztviselő", sütötte el a nap bakiját az alpolgármester, majd a tiltakozók gúnyos reakciója után folytatta. „Szatmárnémeti PUG-ja 2009 óta készül. Nagyon fontos, hogy egy település esetében meghatározzuk a következő évek fejlődési irányvonalait. Ezért fontos, hogy döntés szülessen ebben a kérdésben. A közviták szerepe az, hogy megkérdezzük az érintettek véleményét. Ezt most megtettük. Hogy aztán ezt milyen módon veszi figyelembe a városi tanács, az rajta múlik", mondta.

A közvitán részt vett Kereskényi Gábor parlamenti képviselő is, aki előbb felhívta a lakosság figyelmét, hogy ez a körgyűrű nem a teherforgalmat szolgálná, ezzel együtt aberrációnak nevezte az elképzelést. „Fölöslegesnek tartom ezt a vitát, mivel tudjuk, hogy ez a híd soha az életben nem fog megépülni. Éppen ezért az RMDSZ kéri az építkezési tilalom feloldását", jelentette ki. Maskulik Csaba, a városi tanács RMDSZ-es frakciójának elnöke megerősítette, ez a teljes frakció álláspontja is.

Néhányan azt követelték, a vitát halasszák el egy olyan időpontra, amikor a polgármester is jelen tud lenni. Tudniuk kell azonban, hogy a törvény három közvitát ír elő, ez pedig mindössze az első volt. „Olyan megoldást kell találnunk, amely mindenki számára megfelelő", zárta le a vitát Papici.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: