2011-03-21 14:58:28• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Tiltakoznak Csibi ellen

fotó: news20.ro
fotó: news20.ro

Abrudbánya lakosai éhségsztrájkkal készülnek tiltakozni az ellen, hogy a román adóhatóság erre a településre helyezte át Csibi Barnát, aki a magyar nemzeti ünnepen Csíkszeredában az utcán felakasztott egy Avram Iancut ábrázoló bábut.

A Székely Gárda alapító tagja március 15-én Csíkszereda főterén akasztotta fel a bábut, sértve ezzel a románok történelmi érzékenységét. Videót is készített akciójáról, majd feltöltötte azt a YouTube videomegosztó portálra. A felvételen látható, amint Csibi kötelet teker az Avram Iancu arcképével ellátott bábu nyakára, majd kimondja az "ítéletet": "Avram Iancu Nagyenyeden, Zalatnán, Abrudbányán és a többi helységekben elkövetett minősített emberölés, gyilkossági kísérlet, illetve felbujtás, nemzetárulás, hazaárulás vádjában bűnösnek találtatik, és halálra ítéltetik". 

Tettét nemcsak a román politikusok, hanem a romániai magyar szervezetek is egyöntetűen elítélték. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke például leszögezte: az ilyen jellegű szélsőséges megnyilvánulások nem jellemzik az erdélyi magyarságot. Élesen elítélte Csibi akcióját Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke is.

E cselekmény nyomán ügyészségi vizsgálat is indult Csibi ellen, aki egyébként az országos adóhatóság helyi alkalmazottja.  A munkaadó állami hivatal is "megbüntette" dolgozóját. El nem bocsátották ugyan, de Sorin Blejnar, az adóhatóság országos vezetője rendeletet adott ki, amelynek értelmében a fiatalembert Abrudbányára, a Mócvidék központjába helyezték át. Sokan amolyan "pedagógiai" célzatú büntetésnek tekintik ezt, mivel az egykori móc Avram Iancu éppen arról a vidékről származott.

Csakhogy ez az ideiglenes - mindössze hat hónapra szóló - áthelyezés azonnal kiváltotta a helyi lakosság felháborodását. A hétvégén a Hunyad megyei Cébén, Avram Iancu szülőhelyén tiltakoztak Csibi Barna gesztusa ellen. A közel egyórás tüntetésen több tucat személy vett részt, nemzeti színű sálakat és kokárdákat viseltek, hazafias hangvételű beszédeket mondtak, és a hangszórókból Avram Iancu indulója szólt.

Abdrudbányán is tüntetni készültek, arra a pillanatra időzítve tiltakozó akciójukat, amikor Csibi Barna hétfőn reggel megjelenik munkahelyén. Csakhogy a fiatalember nem került elő, mint kiderült, pihenőszabadságot vett ki, így maga a tüntetés is elmaradt. A helyi tanács tagjai ötven abrudbányaival közösen aláírásukkal látták el azt a dokumentumot, amelyben Csibi Abrudbányára való helyezése ellen tiltakoznak. A lakosok jelezték: éhségsztrájkba lépnek, ha a székely gárdista munkába áll.

Csibi egyik nyilatkozatában úgy vélekedett: szerinte áthelyezésének semmi köze nincs a szalmabábu felakasztásához, mindössze azzal magyarázható, hogy az abrudbányai adóhivatalnak egy "felkészült adóellenőrre" van szüksége.  
Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) erdélyi képviselői a hétvégén közleményben jelezték: Csibi áthelyezése nem tekinthető szankciónak, szerintük az adóhatóság országos elnökének döntése nem több rossz viccnél.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: