2010-10-10 07:23:37• hírek • MTI

Tiltakozás a "meleg" felvonulások ellen

Több ezren tüntettek szombaton Belgrádban, hogy tiltakozásukat fejezzék ki a hatóságok által engedélyezett melegfelvonulás megtartása ellen.

A Dveri nevű szélsőségesen nacionalista szervezet felhívására egyes becslések szerint nyolcezren, mások szerint húszezren - családok gyerekekkel, fiatalok, sőt feketeruhás, álarcos szélsőségesek - vonultak végig a szerbiai főváros szívében a "család védelmének" jelszava alatt. A jelentős rendőri biztosítás mellett tartott tüntetésen nem történt incidens.

Szerbiában tavaly nem engedélyezték a melegek és a leszbikusok menetét, idén viszont a hatóságok támogatásával vasárnap megtarthatják felvonulásukat. Mintegy ötszáz részvevőt várnak a demonstrációra, amelyen számos politikus és külföldi diplomata is jelen lesz, hogy kifejezzék szolidaritásukat a szexuális kisebbségek képviselőivel.

"Az állam semmit nem tesz a családok támogatására, miközben ezt a természetellenes csődületet engedélyezte. Azt akarjuk, hogy tiltsák be ezt a felvonulást" - jelentette ki Miroslav Raovic, a Dveri egyik szóvivője, miközben aktivisták röpiratokat osztogattak a tömegben. "Azért vagyok itt, mert az államnak a családokat kell támogatnia"... "mivel a család számomra fontosabb, mint az Európai Unió"... és "le kell fújni a holnapi szégyenletes parádét" - áll a szövegben.

Egy 35 éves férfi, aki feleségével és kiskorú gyermekével vett részt a szombaton tartott tüntetésen, azzal magyarázta jelenlétét, hogy a homoszexuálisok felvonulásának "semmi köze ennek az országnak a gazdasági vagy társadalmi prioritásaihoz", és torkig van az állam szolgalelkű, egy lobbi akaratát teljesítő magatartásával. Tőle távolabb feketébe öltözött, álarcos fiatalok ácsorogtak, s folyamatosan melegellenes jelszavakat skandáltak, miközben némelyikük náci üdvözlésre lendítette karját.

Ivica Dacic belügyminiszter egyértelműen kijelentette, hogy a homoszexuális kisebbség védelmét törvények és az alkotmány is garantálja. Vasárnapra ötezer rendőrt vezényelnek ki az utcákra, hogy szavatolják a felvonulás részvevőinek biztonságát. Kilenc évvel ezelőtt verőemberek egy pap vezetésével zavarták szét a melegek felvonulását Belgrádban úgy, hogy a dulakodásokban negyven ember sebesült meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: