2014-02-06 10:07:58• hírek • MTI

Tilos a megtévesztő egyesületi nevek használata

Nem ütközik az alaptörvénybe a megtévesztő egyesületi elnevezéseket tiltó törvénymódosítás - állapította meg szerdán a bukaresti alkotmánybíróság.

A jogszabály tiltja az állami intézményekre vagy szakmai szervezetekre emlékeztető, megtévesztő nevű civil szervezetek bejegyzését. Azoknak a már bejegyzett egyesületeknek és alapítványoknak, amelyeknek a nevében ilyen fogalom - például "felügyelőség", "őrség", "hivatal", "tanács", "ügynökség" - szerepel, két éven belül nevet kell változtatniuk, különben hivatalból felszámolják őket.

A normakontrollt Traian Basescu jobboldali államfő kérte, szerinte ugyanis nem lehet a jogszerűen bejegyzett civil szervezeteket utólag névváltoztatásra kötelezni. Az államfő beadványában úgy vélekedett: sértené a jogbiztonság és a hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elvét, ha a parlament törvénnyel változtatna meg valamely - bírósági végzés által is szentesített - korábban létesült jogviszonyt.

A törvénymódosítás ellen több civil szervezet is szót emelt: szerintük ez egy visszamenőleges hatályú jogszabály, ugyanis utólag változtatja meg az alapítás feltételeit.

Az alkotmánybíróság szavazattöbbséggel hozta meg szerdai, az államfő óvását elutasító döntését, amelynek indoklását később teszi közzé.

Basescu előzőleg megfontolásra visszaküldte a jogszabályt, de a parlament lényegi változtatás nélkül fogadta el. Az alkotmányossági óvással az államfő kimerítette a rendelkezésére álló lehetőségeket a törvénymódosítás megakadályozására és már nem hátráltathatja tovább annak kihirdetését.

A szociálliberális kormánytöbbséghez közel álló DCNews szerint az új jogszabály jogalapot teremthet a Basescu védnökségével megalakult Népi Mozgalom Alapítvány, illetve az azonos nevű párt felszámolására. Az államfőhöz közel álló jobbközép Népi Mozgalom Párt bejegyzéséről múlt héten hozott jogerős végzést a bukaresti táblabíróság.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: