2014-07-14 16:57:01• hírek • Kocsis Zoltán

Tilos a dohányzás aratás közben!

Tilos a dohányzás aratás közben - ez az első pont a tűzoltóság azon útmutatójában, amit hétfőn juttatott el a sajtó képviselőihez. A tűzoltóság egyben felhívja a polgármesteri hivatalok figyelmét a tarlótüzek megfékezésben rá háruló fontos feladatokra.

Meg kell jegyeznünk, hogy a tűzoltóság kissé fáziskésésben van - azzal kezdi ugyanis közleményét, hogy hamarosan kezdetét veszi az aratási időszak. Miközben sok gazda már be is takarította búzáját. Ezzel együtt természetesen nem szabad szem elől veszíteni, hogy az aratás és a gabona betakarítása potenciális veszélyforrás lehet: az előző évek tapasztalataiból kiindulva ebben a periódusban alaposan megnő a tarlótüzek száma. Ezek pedig komoly kárt tehetnek a környezetben, az anyagi javakban és az ember egészségében is. Éppen ezért ajánlatos betartani bizonyos előírásokat, áll a kommünikében.

A legfontosabb előírások között említi a tűzoltóság, hogy tilos aratás közben dohányozni a gépeken (traktor, kombájn, stb); aratás előtt a gépeket technikai ellenőrzés alá kell vetni, a meghibásodásokat orvosolni; az aratáshoz használt gépeken lennie kell levegőszűrőnek; a tartályból nem szivároghat ki üzemanyag; a használt traktorokat, kombájnokat és egyéb gépeket tűzoltó-felszereléssel kell ellátni.

Figyelembe kell venni bizonyos távolságokat is: a gabonamezőhöz legkevesebb 20 méterre tankolhatunk, 100 méterre javíthatjuk a gépeket, gyújthatunk rá vagy gyújthatunk tüzet. A szalmát az aratást követő két napon belül el kell szállítani, a tarlót pedig beszántani. Tilos a tarló égetése, továbbá a víztartályokat biztosítani és ellenőrizni kell.

A tűzoltóság emlékezteti a polgármesteri hivatalokat is, hogy a 2008-as törvény értelmében tarlót csak akkor szabad égetni, ha a gazda előzőleg bejelentést tett és engedélyt kapott a hivataltól és az önkéntes tűzoltóktól, akik közül valakinek részt is kell vennie az égetéskor. A törvény megszegése 1000-től 2500 lejig terjedő bírságot von maga után.

Aratás 1837-ben

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: