2007-01-26 21:13:30• hírek • Szatmár.ro

Tévhitek a koleszterinről

koleszterin777Az agyunk csaknem húsz százaléka, a szívünk tíz százaléka koleszterinből áll.

A vérzsírok, köztük a koleszterin, szervezetünk nélkülözhetetlen építőkövei. Oszlassuk el a ködöt, amely körülveszi őket. A koleszterin fontos építőanyaga a szervezet sejthártyáinak, bizonyos hormonok, vitaminok alkotórésze. Az agyunk csaknem húsz százaléka, a szívünk tíz százaléka koleszterinből áll.

Igazságok és tévhitek a koleszterin körül

Káros a magas koleszterinszint.

Nem a koleszterin összmennyisége a mérvadó, hanem az arányai a vérben. Hiszen létezik az úgynevezett jó, védő (HDL-) koleszterin és a rossz (LDL-) koleszterin. A koleszterin fehérjébe – lipoproteinbe – csomagolva úszik a vérben az ereken át a sejtekhez, amelyek elveszik belőle azt, amire szükségük van.

A fölösleget a védőcsomag gyűjti össze és szállítja a májba, amely ártalmatlanná teszi. Ezért nem kell mindjárt megijedni, ha nagy az összkoleszterinszint értéke. Hiszen lehetséges, hogy azon belül a jó koleszterin meglehetősen magas. Még elfogadható a helyzet, ha a rossz és a jó koleszterin úgy aránylik egymáshoz, mint a 3,5 az 1-hez. A legjobb lenne, ha a rossz és a jó érték aránya: 2 lenne az 1-hez.

A lerakódások érbetegséghez vezetnek.

Ha a rossz koleszterin felhalmozódik a vérben, a felesleg lerakódik az érfalon, s az erek átmérője egyre jobban beszűkül. Kialakul az érelmeszesedés.

Súlyos esetekben elzáródhat a vér útja. A szívkoszorúér-elmeszesedés következménye az infarktus, az agyi erek meszesedése agykárosodáshoz vezet, a végtagi erek meszesedése akadályozza a kéz és a láb megfelelő vérellátását.

A magas koleszterinérték panasszal jár.

Sem fájdalommal, sem rossz közérzettel nem jár a magas koleszterinérték. Az emberek csaknem fele nem ismeri a koleszterinszintjét, ezáltal időzített bombát hord az ereiben.

Pedig 35 éves kortól érdemes méretni a vérzsír-értékeket. Különösen azoknak, akiknek még a dohányzás, a magas vérnyomás, a túlsúly és a cukorbetegség kockázatával is számolniuk kell.

A magas érték oka a helytelen táplálkozás.

Persze számít, hogy mennyi csülök kerül a tányérunkra, de a rossz vérzsír-anyagcsere legtöbbször öröklött hajlam dolga. Illetve okozója lehet a pajzsmirigy, a vese vagy a máj elégtelen működése.

Nincs mit tenni a magas koleszterin-érték ellen.

A rossz koleszterint már sok jó gyógyszer képes sakkban tartani. De úszással, kocogással, kerékpározással, aktív testi munkával kivédhetők a kóros értékek, ahogy a stresszmentes életmóddal is. Mondjunk le a dohányzásról, de a napi egy pohár vörösborról ne! nana

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: