2005-09-16 11:59:51• hírek • Szatmár.ro

Tej, amely látott tehenet

22160920051.jpgA  valódi tejtermékek íze a legtöbb gyermek számára  szokatlan, hiszen a dobozos tartós tejhez szoktak

Nagy keletje van az egészségre ügyelő és a tartósító anyagoktól és adalékanyagoktól tartózkodni kívánó vásárlók körében a frissen fejt tehén- és kecsketejnek - olvasható a Hír TV internetes oldalán.

Az utóbbi időben sok kisgyermekes család szokott rá a valódi tejtermékekre. Ezeknek az íze a legtöbb gyermek számára már szokatlan, hiszen a steril zamatú, dobozos tartós tejhez szoktak. Ami nem csoda, hiszen a legutóbbi piaci felmérések szerint a kimért és a zacskós tej éveken át töretlen (és Európában egyedülálló) népszerűsége csökkent, és az átrendeződés fő nyertesének a tégladobozos - úgynevezett UHT tej - bizonyult.

A magyar lakosság mintegy nyolcvan százaléka szereti és rendszeresen (hetente több mint négy alkalommal) fogyasztja a tejet. Az egy főre jutó tejfogyasztás - 75 liter - meghaladja az EU átlagát.

Ám ultramagas hőfokon kezelt utánzatának silány tápanyagmutatóival ellentétben frissen fejt tejben kb. 3,5 % fehérje, 3,5 % zsír, 4,8 % tejcukor és 0,7 % ásványi anyag van. Civilizált országokban a tej a termelőtől a fogyasztóig szabványok és előírások által nagyon szigorúan szabályozott úton jut el. A minőség ellenőrzése több ponton kötelező (csíraszám mérése, tisztasági vizsgálatok, zsírtartalom beállítása, pasztőrözés, ultrapasztőrözés, homogenizálás stb.).

Ha mindezek után - eltérve a jelenleg hazánkban uralkodó fogyasztói trendektől – valódi tehéntejre szomjaznánk érdemes felkutatni, a manapság már Budapesten és környékén is egyre nagyobb számban kínálkozó „friss tehéntej beszerző helyeket”.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: