2010-10-20 15:54:27• hírek • MTI

Tévedésből szavazták meg a törvényt?

A román képviselőház megszavazott két törvénymódosítást, amelyek szerint 5 százalékra csökken az alapvető élelmiszerek áfája, és a 2000 lejnél kisebb nyugdíjak (a romániai nyugdíjak többsége) adómentessé válnak.

A parlament alsóháza annak ellenére szavazta meg a két  törvénymódosító javaslatot, hogy a bukaresti kormány ellenezte azokat. A törvényhozó testület elsöprő többséggel adta áldását a módosításokra. Ebben a kérdésben a képviselőháznak kellett kimondania a végső szót, így mindkét törvénymódosító javaslat életbe léphet, amennyiben Traian Basescu államfő is aláírja.

Ez azonban nem valószínű, mivel a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) képviselőházi frakcióvezetője szerdán máris bejelentette, hogy a demokrata párti honatyák "tévedésből" szavaztak igennel, és közölték: beterjesztenek egy új törvénymódosító javaslatot, amivel helyrehozzák a hibát.
A csökkentett áfáról szóló törvénymódosító javaslat szerint a jelenlegi 24 százalékról 5 százalékra csökken a cukor, az olaj, a kenyér, a hús és a tej forgalmi adója.

A román kormány számára azért kínos a mostani szavazás, mert éppen szerdán kezdte el tíznapos bukaresti látogatását a Nemzetközi Valutaalap (IMF) romániai küldöttsége, amely a tavaly kötött nemzetközi többoldalú hitelmegállapodás soron következő felülvizsgálatát végzi. A mostani tárgyalásokon várhatóan az is eldől, hogy Románia milyen feltételek mellett köti meg a jövőre  érvénybe lépő újabb hitelegyezményt, amely úgynevezett elővigyázatossági típusú, vagyis Románia csak rendkívüli esetekben használja fel a kölcsönt.

A bukaresti kabinet javaslatot tett néhány olyan intézkedésre, amelyek enyhítenék a júliustól alkalmazott megszorító intézkedéseket. Az előbbiek többségét azonban fenntartásokkal fogadta az IMF. Jeffrey Franks, az IMF romániai küldöttségének vezetője elmondta: a minimálbér esetleges megemelésével a kormánynak elővigyázatosnak kell lennie, ez az intézkedés ugyanis elbátortalaníthatja a vállalkozókat, hogy új munkaerőt alkalmazzanak.

Az IMF a személyi jövedelemadóra és a társasági adóra érvényes egységes adókulcs csökkentésével sem ért egyet. Az egyedüli javaslat, amely elnyerheti az IMF tetszését, az a bérekre kivetett járulékok csökkentése, amelyet a kormány a jelenlegi 44 százalékról 41 százalékra akar mérsékelni. Mihai Tanasescu, Románia IMF-képviselője szerint ezt az intézkedést előbb-utóbb meg kell hoznia a kormánynak, hiszen jelenleg a bérterhek túl magasak.

Az idei államháztartási hiány nem haladhatja meg a román bruttó össztermék (GDP) 6,8 százalékát, a jövő évben Bukarestnek 4,4 százalékos GDP-arányos deficitet kell tartania.


Tévedés a PD-L részéről az életünket kicsit megkönnyítő törvény
Tévedés a PD-L részéről az életünket kicsit megkönnyítő törvény


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: