2012-11-26 16:04:08• hírek • Kocsis Zoltán

Tettlegességig fajult a plakátháború Szatmárnémetiben

A fénykép minőségéért elnézést kérünk!
A fénykép minőségéért elnézést kérünk!

Vasárnap késő este tettlegességig fajult a közelgő parlamenti választásokat megelőző plakátháború Szatmárnémetiben: az ellenzéki Igaz Romániáért Szövetség két képviselőjelöltje verbális összecsapásba keveredett a rendőrséggel és a tettlegességtől sem riadtak vissza.

November 25-én, vasárnap este 21.15-kor telefonos bejelentés érkezett a Szatmárnémeti Rendőrséghez, mely arra hívta fel a figyelmet, hogy valakik egy pártlogó nélküli, mégis kampány célú transzparenst függesztettek ki Szatmárnémetiben, a Decabal híd és a Károlyi út sarkára - vagy ahogy a helybéliek ismerik, a Burgya-sarokban.

A helyi rendőrség munkatársainak viszonylag gyorsan sikerült azonosítaniuk az elkövetőket, akiket arra kérték: igazolják, hogy engedélyük van a transzparens kifüggesztésére. Közben a polgármesteri hivatal jelezte, hogy kampány célú transzparenst csak akkor lehet kifüggeszteni, ha azon szerepel az illető párt logója. Közölték azt is, hogy a illető helyre nem adtak ki újabb engedélyeket.

Mindennek fényében az illetők le is szedték a plakátot és úgy tűnt, a dolog ezzel véget is ért. Ám igazság szerint csak ekkor kezdődött.

„Három személy, bizonyos Florin Ciote, Sergiu Babasan és Ovidiu Kálmán Muresan agresszív nyomásgyakorláshoz kezdett, minek következtében 01.15 körül visszakerült a plakát", mesélte Florin Gazdac, a helyi rendőrség vezetője a hétfői sajtótájékoztatón.

A három nevezett személy, Ciote, Babasan és Muresan közben folyamatosan megkérdőjelezte a helyi rendőrség munkatársainak hatáskörét. Mi több, a verbális agresszió mellett fizikaihoz is folyamodtak: elkezdték lökdösni a hatóság munkatársait.

Időközben a helyszínre érkeztek az Eletrica és a román rendőrség munkatársai is. Mivel a transzparens a közvilágítást szolgáló oszlopra volt kifüggesztve, második alkalommal már az Eletrica munkatársai távolították onnan el. A hirdetés a román rendőrség autójába került, ám a felhevült hármas onnan is ki akarta venni erőszakkal a 20-25 fősre dagadt tömeg támogatása mellett.

Az incidens azért szinte példa nélküli Szatmárnémetiben, mert a három említett férfiú közül Babasan Sergiu és Ovidiu Kálmán Muresan az Igaz Románia Szövetség (ARD, Alianta Romana Dreapta) két képviselőjelöltje, a harmadik pedig egy fiatal pártfunkcionárius a szövetség zászlóshajója, a Demokrata Liberális Párt (PDL) keretén belül. (Emlékeztetőül, az ARD a hétvége során másodszor kerül kellemetlen szituációba, mivel másik tagjának, a Polgári Erőnek a szatmári elnöke, George Filip ököllel arcon ütötte Cristian Sasu alprefektust!)

A transzparensen, amelyen semmilyen politikai párt logója nem szerepelt, a következő felirat állt - természetesen románul:

Voiculescu tanításai Ponta és Antonescu számára:
1. „Engedjétek hozzám jönni a szerződéseket!"
2. „Azt csináljátok, amit én mondok!"
3. „Köpjétek be egymást, mint a testvérek!"
4. „Soha nem lopj egyedül!"

A sajtótájékoztatón jelen volt Dorel Coica polgármester is, aki elmondta: hétfő reggel tárgyalt az ARD szatmári elnökével, Sorin Ghileával, aki bocsánatot kért az incidensért és azt állította, nem tudott a partizánakcióról.

A polgármester ismételten felszólította a politikai pártokat, hogy mellőzzék az antikampányt, egymás szidalmazását („Ha valakinek engedélyt adnánk erre, akkor mindenki elkezdené", mondá Coica) és szokása szerint némi demagógiával fogalmazott („Olyan embereket akarnak a szatmáriak a törvényhozásba, akik nem tartják be az ország törvényeit?" ismételte többször is).

A pártatlanság látszatát fenntartani szándékozó polgármester már szót emelt a Dan Diaconesu Néppárt (PP-DD) és most az ARD túlkapásai ellen - vajon az USL sorra kerül-e? Hogy lenne rá oka, arra szolgáljon bizonyítékként az alábbi fénykép!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: