2010-12-08 00:25:04• hírek • Kocsis Zoltán

A dánok - először

A labdarúgó Bajnokok Ligája utolsó csoportkörének első játéknapja előtti beharangozónkban azt a kérdést tettük fel, hogy vajon a dán Köbenhavn vagy a tatárföldi Rubin Kazany jut-e tovább a D csoportból. Nos, a skandinávok odahaza legyőzték a Panathinakoszt, így a Barcelona „segítsége" fölöslegesnek bizonyult, Stale Solbakken csapata ugyanis bejutott a legjobb tizenhat közé. Tette mindezt első dán csapatként.

A játéknap előtt a fenti volt az egyedüli nyitott kérdés, a Köbenhavnak pedig, amennyiben biztosra akart menni, akkor le kellett győznie odahaza a Panathinaikoszt. A dánok pedig nem az a halogatós nép, Vingaard 22 méteres lövésével szűk fél óra elteltével meg is szerezték a vezetést. Alig telt el öt perc a második félidőből, amikor Grönkjaer harcolt ki egy büntetőt, amit ő maga értékesített, ezzel tovább növelve a hazaiak előnyét. Az utolsó húsz percben Cissé és Kanté révén a Pana két francia légiósa is kapuba talált, ám mivel előbbi a sajátjába, így a Köbenhavn sima 3-1-es győzelmet aratva továbblépett a csoportból.

A Rubin Kazanynak mindenképpen nyerni kellett volna Barcelonában, ha tovább akart jutni - na meg reménykednie, hogy a görögök legalább pontot szereznek Koppenhágában. Nos, egyik sem jött össze, a tatárföldiek ugyanis simán kikaptak a Barcelona B-től. A katalánok egy elképesztő kezdő csapattal álltak fel, amelyben csak Piqué és Busquets kapott helyet azok közül, akik rendre kezdeni szoktak, rajtuk kívül csak Maxwell, Mascherano, Adriano és Krkic számít fontos embernek. Ennek ellenére a 21 esztendős Andreu Fontas és a 23 éves Victor Vazquez találataival a Pep Guardiola csapata könnyedén otthon tartotta a három pontot.


Nagy harc, ám sima Köbenhavn-győzelem fotó: .fck.dk
Nagy harc, ám sima Köbenhavn-győzelem fotó: .fck.dk


Az A csoportban már az előző fordulóban eldőlt, hogy a Tottenham és az Inter jut tovább, valamint, hogy a Twente folytathatja az Európa-ligában. A kérdés csak az volt, hogy az angolok vagy az olaszok végeznek az élen: ehhez az Internek több pontot kellett szereznie az utolsó körben, mint a londoniaknak. Ám a címvédő egy rendkívül motiválatlan, lelketlen játékot mutatott be Brémában a bizonyítani akaró Werder vendégeként. A hazaiak védelmét „dicséri", hogy a milánóiak Cambiasso és Pandev révén így is eljutottak két kapufáig. Ám ennél több jót nem lehet elmondani az Inter játékáról, miközben, főleg a második félidőben, a Werder nagyon pörgött. Prödl, Arnautovic és Pizarro góljai mellett Mertesacker és Hunt révén kétszer is eltalálták a kapufát a németek és egy sor ziccert alakítottak és hagytak ki.

Fantasztikus meccset játszott eközben a Twente és a Tottenham, amelynek egyik főszereplője Sander Boschker volt. A hazaiak kapusa egyrészt 40 évesen debütálhatott a BL-ben, majd a 12. percben hatalmas potyagólt kapott, amikor luftot rúgott Wisgerhof hazapassza után - elképesztő gól volt, az angolok hosszú másodpercek óta nem értek labdához, mégis megszerezték a vezetést. A találkozó másik főszereplője Defoe volt, aki kétszer is betalált szegény Boschker kapujába, ezzel pedig a Tottenham lett az első olyan csapat, amely egymás után öt meccsen is legalább három gólt tudott szerezni a BL-ben! Mindez azonban Enschedében nem ért győzelmet, mivel a hazaiak fantasztikusan küzdöttek és hiába kerültek háromszor is hátrányban, Landzaat, Rosales és Chadli révén mindannyiszor kiegyenlítettek..

A B csoportban hasonló volt a helyzet, itt is csak az volt a kérdés, hogy a Schalke vagy a Lyon végez az élen. A németeknek győzniük kellett a Benfica otthonában, ha biztosak akartak lenni a dolgukban . És ezt meg is tették a királykékek, hiszen Jurado és Höwedes góljaira csak Luisao tudott válaszolni - más kérdés, hogy a hosszabbításban a hazaiak még eltalálták a kapufát.

A Lyonnak győznie kellett a Hapoel Tel-Aviv ellen, ha reménykedni akart az első helyben, ennek megfelelően Lopez a 62. percben meg is szerezte a vezetést. Alig egy perccel később azonban Sahar egyenlített, további hat perccel később pedig Zahavi egy káprázatos ollóval a vezetést is megszerezte az izraelieknek. A franciák csak a 88. percben a fiatal Lacazette révén tudtak egyenlíteni, megúszva ezzel egy kisebbfajta blamát.


Mindeki koncentrál, Gomis lő fotó: olweb.fr
Mindeki koncentrál, Gomis lő fotó: olweb.fr


Végezetül a C jelű kvartettben a Valencia azzal a tudattal lépett pályára a Manchester United otthonában, hogy győzelme esetén megszerzi a csoport első helyét. Hernandez révén meg is szerezték a vezetést a spanyolok, ám a (főleg a gól után) lényegesen többet támadó hazaiak Anderson góljával végül otthon tartottak egy pontot. A találkozó érdekessége, hogy mindkét együttes edzője a harmadik számú kapusnak szavazott bizalmat: a „vörös ördögök" kapuját a 20 esztendős Ben Amos, a „denevérekét" pedig a 23 éves Vicente Guaita védte.

A csoport másik találkozójának csak egy „komoly" tétje volt csak: a Bursaspor szerette volna megszerezni a Rangers ellen az első BL-pontját. Nos, ez sikerült is a törököknek, mivel Miller szép góljára Yildirim egy kevésbé esztétikus, de ugyanolyan értékű találattal válaszolt.

A csoport:
Werder Bremen
- Inter 3-0
gólok: Prödl (39.), Arnautovic (49.), Pizarro (88.)
Twente - Tottenham 3-3
gólok: Landzaat (22., 11-es), Rosales (55.), Chadli (63.) illetve Wisgerhof (12., öngól), Defoe (46., 63.)
A csoport állása: 1. Tottenham 11 pont, 2. Inter 10p., 3. Twente 6.p., 4. Werder 5p.

B csoport:
Benfica - Schalke 1-2
gólok: Luisao (87.) illetve Jurado (20.), Höwedes (81.)
a vendégeknél Ciprian Deac végig a kispadon ült
Lyon - Hapoel Tel-Aviv 2-2
gólok: Lopez (62.), Lacazatte (88.) illetve Sahar (63.), Zahavi (69.)
A csoport állása: 1. Schalke 13p., 2. Lyon 10p., 3. Benfica 6p., 4. Hapoel 5p.

C csoport:
Manchester United - Valencia 1-1
gólok: Anderson (63.) illetve Hernandez (32.)
Bursaspor - Glasgow Rangers 1-1
gólok: Yildirim (79.) illetve Miller (20.)
a hazaiaknál Gianni Kirita végig a kispadon ült
A csoport állása: 1. ManU 14p., 2. Valencia 11p., 3. Rangers 6p., 4. Bursaspor 1p.

D csoport:
Köbenhavn
- Panathinaikosz 3-1
gólok: Vingaard (26.), Gronkjaer (50., 11-es), Cissé (73., öngól) illetve Kanté (90.)
Barcelona - Rubin Kazany 2-0
gólok: Fontas (51.), Vazquez (82.)
A csoport állása: 1. Barcelona 14p., 2. Köbenhavn 10p., 3. Kazany 6p., 4. Panathinaikosz 2p

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: