2019-05-17 08:01:00• hírek • Kossuth Rádió / MTI

Tesztelik a sinkanszen szuper expressz új prototípusát

Foto: flickr.com/photos/hansjohnson
Foto: flickr.com/photos/hansjohnson

Megkezdték Japánban a sinkanszen szuper expressz legújabb prototípusának tesztelését.

A szerelvény csütörtökön elérte az óránkénti háromszázhúsz kilométeres sebességet, a mostani sinkanszenek maximális sebességét, ám az új modellt úgy tervezték, hogy háromszázhatvan kilométer/órás sebességgel repítse majd az utasokat.

 

Az új modellt 2031 tavaszán tervezik szolgálatba állítani. A prototípus tesztelése múlt pénteken kezdődött, a csütörtöki volt az első, amelyet a médiának is bemutattak – közölte az East Japan Railway vasúttársaság.

 

2022 márciusáig a társaság szakemberei hetente végeznek próbautakat, hogy adatokat gyűjtsenek a fejlesztéshez. Azt remélik, hogy a prototípus képes lesz elérni az óránkénti négyszáz kilométeres sebességet.

 

 

A próbaüzem a jelenlegi leggyorsabb japán szuper expressz, a Tóhoku Sinkanszen vonalán folyik Északkelet-Japánban. A tíz kocsiból álló szerelvény ebben a hónapban készült el, mintegy tízmilliárd jenbe (huszonhatmilliárd forint) került.

 

A vasúttársaság teszteli a szerelvény azonnali megállításának, kisiklása megakadályozásának lehetőségeit földrengés esetén, és egy új berendezést, amely a szerelvény rázkódását minimalizálja.

 

A új szuper expressz Tokiót és a Hokkaidó szigetén fekvő Szapporót köti majd össze, amikor kibővítik a sinkanszen jelenlegi vonalát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: