2010-06-04 11:24:19• hírek • Szatmar.ro

Testvérharc és Boateng-fóbia

Kevin Prince Boateng
Kevin Prince Boateng

Négyesélyes D csoport pikáns német-ghánai összecsapással.

Pontosan egy hét választ el minket a földkerekség a nyári olimpiai játékok utáni második legnagyobb rendezvényétől, a labdarúgó világbajnokságtól. A 19. torna sokak szerint premiert hozhat, amennyiben Spanyolország életre kelti esélyeit, de egy premiert máris „behúzott" a viadal: ez az első világbajnokság, amelynek Afrika ad otthont. (Ez egyben azt is jelenti, hogy immár csak Óceánia nem rendezett foci-vb.-t.)

Sorozatunkban nem vállalkozunk arra, hogy megjósoljuk, Olaszország megvédi-e címét, Brazília megnyeri-e hatodik elsőségét vagy Spanyolország először felér-e a csúcsra. Arra viszont igen, hogy néhány szóban bemutassuk a nyolc csoportot és az őket alkotó csapatokat. Ezúttal a talán a legpikánsabb csoport, a D jelű következik.

A negyedik kvartett kis túlzással egy névről, Boatengről szól. Egyrészt, mert összesen három ilyen nevű játékos található a csoportban. Másrészt, mert a németek védője, Jerome és a ghánaiak középpályása, Kevin féltestvérek. Harmadrészt pedig utóbbi játékos az angol kupa döntőjében úgy megrúgta Michael Ballackot, hogy Németország csapatkapitánya kénytelen volt lemondani élete utolsó világversenyét. Márpedig a németek nem megbocsátásukról híresek, néhány nap alatt több millió tagja lett az internetes anti-Boateng klubnak.

Na, de mi legyünk megbocsátóak, és maradjunk szigorúan a futballnál. A csoport rendkívül kiegyenlítettnek ígérkezik. Pontosabban papíron Németország a favorit, de a második helyre Ghána, Szerbia és Ausztrália egyaránt odaérhet. És a germánoknak sem lesz könnyű dolguk, főleg, hogy csapatkapitányuk mellett első számú kapusuk, Adler, valamint Rolfes és Westermann sem lehet ott a tornán. Joachim Löw az utóbbi hetven év legfiatalabb német keretét válogatta össze, a játékosok átlagéletkora 24,96 év. Mindössze három olyan játékos van, aki meghaladta a harminc évet: Butt kapus 36, Klose 32, Friedrich 31 esztendős.

A fiatalság persze tapasztalatlansággal is jár, de a futballisták nagy részét a Bayern München, a Stuttgart, a Hamburg és a Werder Bremen adja, ezek a gárdát pedig azért rendre ott vannak az európai kupákban. A védelem nem tűnik túl biztosnak, annak ellenére, hogy Lahm, Mertesacker és Friedrich rutinos labdarúgónak számít. A középpályán Ballack hiánya sokat számíthat, főleg védekezésben, ahol Khedira helyettesítheti. Támadásban viszont Schweinsteiger, Marin, Kroos és Özil rendkívül kreatív, jó futballra képes. A csatársorsorban Kiessling és a brazil Cacau remek szezont zárt, ellentétben a Löw által preferált Klose, Podolski, Gomez hármassal.

Németországnak jó csapata, amely szép játékra is képes, de egyre valószínűleg nem: megnyerni a tornát.

Németország kerete:
Kapusok: Manuel Neuer (Schalke), Tim Wiese (Werder), Hans-Jörg Butt (Bayern München)
Hátvédek: Dennis Aogo (Hamburg), Jerome Boateng (Hamburg), Arne Friedrich (Hertha), Philipp Lahm (Bayern München), Per Mertesacker (Werder), Marcell Jansen (Hamburg), Serdar Tasci (VfB Stuttgart), Holger Badstuber (Bayern München)
Középpályások: Marko Marin (Werder), Mesut Özil (Werder), Piotr Trochowski (Hamburg), Sami Khedira (VfB Stuttgart), Toni Kroos (Leverkusen), Bastian Schweinsteiger (Bayern München)
Csatárok: Cacau (VfB Stuttgart), Mario Gomez (Bayern München), Miroslav Klose (Bayern München), Thomas Müller (Bayern München), Stefan Kiessling (Leverkusen), Lukas Podolski (Köln)


Kérdés, örülhetnek-e a németek a torna végén fotó: dfb.de
Kérdés, örülhetnek-e a németek a torna végén fotó: dfb.de


Nehéz megmondani, hogy Ghána vagy Szerbia érhet oda a második helyre, de rövid közvélemény-kutatás után e sorok írója úgy döntött, Ghánát tartja valamennyivel esélyesebbnek. Egy paraszthajszállal, amit az a plusz tapasztalat jelent, amit az afrikai játékosok a január-februári Afrika-kupán szereztek. A dolog pikantériája, hogy a „fekete csillagok" edzője a szerb Milovan Rajevac, aki igazi európai gárdát kovácsolt tanítványaiból, amely nagyon figyel a védekezésére. A védősorban Paintsil, Mensah és Inkoom a középpályán pedig Appiah és Muntari biztosítja, hogy a Wiganben keveset védő Kingsonnak minél kevesebb dolga legyen. Támadásban Amoah és Gyan Európában is jegyzett futballista, de nem klasszisok. Igazi klasszis ugyanakkor Michael Essien, ám a Chelsea sztárja sérülés miatt nem lehet ott a világbajnokságon, így ő a torna egyik legnagyobb hiányzója, ami aligha vigasztalja sem őt, sem a ghánaiakat.

Érdekes csapat mellesleg a ghánai: van benne két Mensah, John és Jonathan (mindkettő középső védő), két Boateng, Derek és a már említett Kevin (aki berlini születésűként alighanem jobban jár, ha nem játszik a németek ellen), két Asamoah, Kwadwo és Gyan valamint két Ayew, Dede és Rahim. Ők történetesen testvérek, a legendás Abedi Pelé fiai.

Ghána kerete:
Kapusok: Richard Kingson (Wigan), Daniel Adjei (Liberty Professionals), Stephen Ahorlu (Heart of Lions)
Hátvédek: Samuel Inkoom (Basel), Jonathan Mensah (Free State Stars), Lee Addy (Bechem Chelsea), Rahim Ayew (Zamalek), Hans Sarpei (Bayer Leverkusen), John Mensah (Sunderland), Isaac Vorsah (Hoffenheim), John Paintsil (Fulham)
Középpályások: Sulley Muntari (Internazionale), Derek Boateng (Getafe), Anthony Annan (Rosenborg), Kwadwo Asamoah (Udinese), André Ayew (O. Marseille), Stephen Appiah (Bologna), Quincy Owusu-Abeyie (al-Szadd), Kevin-Prince Boateng (Portsmouth)
Csatárok: Matthew Amoah (NAC Breda), Asamoah Gyan (Rennes), Prince Tagoe (Hoffenheim), Dominic Adiyiah (AC Milan)


Ghána megelőzheti Szerbiát a D csoportban
Ghána megelőzheti Szerbiát a D csoportban


Amennyiben Ghána továbbjut (akkor akár messze is juthat), abban az esetben Szerbia lesz a nagy vesztes. Radomir Anticsnak nagyszerű csapata van, tele sztárokkal: a védelemben Ivanocics, Vidics, Kolarov, Subotics, a középpályán Krasics, Kuzmanovics, Stankovics. A csatársorban pedig egyenesen a bőség zavarával küzd a mester, hisz Jovanovics, Pantelics, Lazovics és Zsigics közül kell kiválasztania, hogy ki kezdjen. Gondot okozhat ugyanakkor, hogy az egykor szupertehetségnek kikiáltott Sztojkovics szinte csak a válogatottban véd az utóbbi két évben. (Ő mellesleg a ghánai Kingson csapattársa a Wiganben, ahol Kirklandet nem tudják kiszorítani.)

Ami a szerb válogatott ellen szól, az az, hogy az utóbbi két nagy tornán, amire kijutottak, egyaránt beleszaladtak egy nagy zakóba: a 2000-es Európa-bajnokságon Hollandiától kaptak ki 6-1-re, a 2006-os világbajnokságon pedig Argentína rámolt be egy hatost kapujukba. Ilyen baleset vélhetően idén nem esik meg velük, és hatalmas csata várható az első meccsen Ghána ellen.

Szerbia kerete:
kapusok: Vladimir Sztojkovics (Wigan), Bojan Iszailovics (Zaglebie Lubin), Andjelko Djuricsics (Leiria)
Hátvédek: Braniszlav Ivanovics (Chelsea), Antonio Rukavina (1860 München), Nemanja Vidics (Manchester United), Neven Szubotics (Borussia Dortmund), Alekszandar Lukovics (Udinese), Ivan Obradovics (Zaragoza), Alekszandar Kolarov (Lazio)
Középpályások: Dejan Sztankovics (Inter), Nenad Milijas (Wolverhampton), Milos Kraszics (CSZKA Moszkva), Milan Jovanovics (Standard Liege), Milos Ninkovics (Dinamo Kijev), Zdravko Kuzmanovics (Stuttgart), Zoran Tosics (Manchester United), Gojko Kacsar (Hertha), Radoszav Petrovics (Partizan)
Hátvédek: Braniszlav Ivanovics (Chelsea), Antonio Rukavina (1860 München), Nemanja Vidics (Manchester United), Neven Szubotics (Borussia Dortmund), Alekszandar Lukovics (Udinese), Ivan Obradovics (Zaragoza), Alekszandar Kolarov (Lazio)
Csatárok: Nikola Zsigics (Valencia), Marko Pantelics (Ajax), Danko Lazovics (Zenit), Dragan Mrdja (Vojvodina)


Szerbia megelőzheti Ghánát a D csoportban
Szerbia megelőzheti Ghánát a D csoportban


A negyedik csapat, Ausztrália szintén komoly játékerőt képvisel, a csapat gerincét a 2006-os, nyolcaddöntőig jutó gárda adja. Pim Verbeek kapitány nem csak a játékosokat, hanem a filozófiát is átvette elődjétől és honfitársától, Guus Hiddinktől. A kenguruk egyik erős pontja Schwarzer kapus, aki 38 éve ellenére még mindig remekül teljesít a Fulhamben. Bresciano, Cahill, Grella, Kewell, Chipperfield, Wilkshire erős középpályát alkot, a védelem és a csatársor ugyanakkor soványnak tűnik. Hátul Emerton és Neill már nem a legfiatalabb, de még így is ők a támpillérek, míg elől a Garcia, Kennedy, Rukavytsya hármas egyike sem „gólgarancia". A keretben mindössze ketten játszanak otthon, de mind Moore, mind Culina komoly európai rutinnal rendelkezik.

Az ausztrálok nagy gondja lehet, hogy húzóembereik már nem a legfiatalabbak, így kérdéses, mennyire tudnak majd felpörögni, a fiatalok viszont nem sokat tettek le eddig az asztalra. Összességében nem rosszak a kenguruk, továbbjutásukra azonban kevés az esély, mert pokolian kemény ellenfelek jutottak nekik. De az sem lenne azért bombameglepetés, ha mégis ott lennének a nyolcaddöntőben.

Ausztrália kerete:
Kapusok: Mark Schwarzer (Fulham), Brad Jones (Middlesbrough), Adam Federici (Reading)
Hátvédek: Craig Moore (Kavala), Lucas Neill (Galatasaray), Luke Wilkshire (Dinamo Moszkva), Scott Chipperfield (Basel), David Carney (Twente), Mark Milligan (JEF United), Michael Beauchamp (al Dzsazíra)
Középpályások: Tim Cahill (Everton), Brett Emerton (Blackburn), Mark Bresciano (Palermo), Vince Grella (Blackburn), Brett Holman (AZ), Carl Valeri (Sassuolo), Mile Jedinak (Antalyaspor), Richard Garcia (Hull City), Jason Culina (Gold Coast United)
Csatárok: Harry Kewell (Galatasaray), Joshua Kennedy (Nagoya Grampus),  Dario Vidosic (Nürnberg), Nikita Rukavytsya (Roeselare)


Ausztrália akár Ghánát és Szerbiát is megelőzheti
Ausztrália akár Ghánát és Szerbiát is megelőzheti


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: