2017-06-28 12:03:16• hírek • Szatmár.ro

Testről és lélekről - a Szatmárnémeti moziban

Június 30-tól a romániai mozikban is vetítik az Arany Medve-díjas magyar filmet.

Június 30-tól Szatmáron is vetítik Enyedi Ildikó Testről és lélekről című Arany Medve-díjas filmjét az Ankora moziban! Magyarországot követően Románia az első ország, ahol a film moziforgalmazásba kerül.

Program:

Június 30., péntek – 18:45
Július 1., szombat – 21:40
Július 2., vasárnap – 19.30
Július 6., csütörtök – 21.35

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál első díját elnyerő film a független zsűri kedvence volt. A világ filmkritikusait tömörítő FIPRESCI, az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói is ezt az alkotást tartották a legjobbnak. Ilyen teljesítményre több mint harminc éve nem volt példa a magyar filmiparban, hiszen a magyar filmtörténetben eddig mindössze egy filmnek sikerült az Arany Medvét megszereznie: Mészáros Márta 1975-ben az Örökbefogadás című filmjéért kapta meg a világ egyik legrangosabb filmes elismerését.

A filmbe a zsűri nemcsak az egyedülálló kivitelezés miatt szeretett bele, hanem azért is, „mert az a szó jutott eszünkbe róla, amit gyakran gondatlanul használunk: együttérzés.” Egy vágóhíd igazgatója és az ugyanott dolgozó minőségi ellenőr közötti kapcsolatot mutatja be, akik szarvasként minden éjjel, ugyanabban az álomban találkoznak. A két főszerepet Borbély Alexandra és Morcsányi Géza játssza, a filmben megjelenik még Tenki Réka, Nagy Ervin és Mácsai Pál is.

A Testről és lélekről Enyedi Ildikó számára a visszatérést jelenti 18 évnyi kihagyás után. Előző filmje, a Simon mágus még 1999-ben jelent meg, és a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál FICC különdíját nyerte el vele. A Simon mágus benne van minden idők 12 legjobb magyar filmje között, de a New York Times magazin film top 10-es listáján is szerepelt. Enyedi Ildikó az egykori Balázs Béla Stúdió tagja volt, amely 1989 előtt Kelet-Európa egyetlen független filmstúdiójaként működött.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: