2016-01-20 12:42:53• hírek • Szatmár.ro

Testközelből látni egy tönkrement tüdőt, tényleg elveszi a kedvet a dohányzástól

Négyszáz diák nézte meg szerda délben azt a Nyíregyházáról Szatmárnémetibe hozott kiállítást, amely egészséges életmódra próbálja nevelni a mai fiatalokat. Az interaktív tárlat rengeteg izgalmas részlettel szolgált a diákoknak, kezdve a részeg szemüveg kipróbálásától egészen egy valódi, preparált tüdő lélegeztetéséig.

Egy meglehetősen rendhagyó kiállítás részesei voltak szerda délelőtt a kölcseysek: az iskola multimédia-termében számos látványos falitáblán és izgamas lehetőségeken keresztül ismerkedhettek meg a diákok az emberi test működésével, az egészséges életmód megőrzésének alapszabályaival. A nyíregyházi Inspi-Ráció Egyesület állította össze a tárlatot, amely egyáltalán nem szokványos módon hívja fel a figyelmet arra, hogy vigyáznunk kell az egészségünkre.

A kiállítás szekciókra osztva mutatja be a dohányzás káros hatásait, a helyes testtartás, légzés vagy a folyadékbevitel fontosságát, az egészséges táplálkozás alappilléreit, a stressz levezetésének módozatait.

A diákoknak lehetőségük van kipróbálni a részeg szemüveget, de saját kezűleg légzésre bírhatnak két preparált tüdőt is. Ezek persze emberi tüdő alakúra formált disznótüdők: egyikük egészséges, rózsaszín, a másik fekete és daganatok is megjelentek már rajta. Kevés dolgot tudunk a dohányzástól elrettentőbbnek elképzelni, mint ezt az installációt.

A diákok a jótanácsokat olvasva sok esetben önmagukra ismertek, és ennek hangot is adtak, legyen szó a helyes testtartásról vagy éppen az alvásról. Sokan azt is megfogadták, hogy változtatni fognak a szokásaikon az egészségük megőrzése érdekében. A látottak arra is felhívják a figyelmet, hogy az egészséges élethez hozzájárul a mentális egészség is.

A kiállítás a magyarországi Nemzeti Együttműködési Alap pályázata révén jutott el Szatmárnémetibe. A tárlatot összeállíó és utaztató egyesület tagjaitól megtudtuk: Kárpátaljára és Felvidékre is eljut a következő hónapokban a karaván és az sem kizárt, hogy visszatérnek majd Szatmárnémetibe.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: