2014-07-03 09:29:46• hírek • MTI

Testi sértés gyanújával indult vizsgálat Csíkszereda polgármestere ellen

Bűnügyi vizsgálat indult Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy torkon ragadta egyik képviselőtársát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) önkormányzati frakciójának június 24-i tanácskozásán.

Az eseményről az Agerpres hírügynökség számolt be szerdán a csíkszeredai ügyészség közleménye alapján. Az ügyészség közölte, testi sértés gyanúja miatt szerdán indult bűnügyi vizsgálat a polgármester ellen. Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta, az ügy állítólagos sértettje a szerdai napon a rendőrségen és az ügyészségen egyaránt feljelentést tett. A feljelentő arra is kitért, hogy nem ez az első hasonló ügy: a polgármester korábban az egyik - szintén RMDSZ-es - alpolgármestert is bántalmazta.

Az RMDSZ színeiben megválasztott Ráduly Róbert Kálmán az MTI-nek elismerte, hogy pártja önkormányzati frakciójának múlt keddi ülésén "nem tűrte el képviselőtársa sértegetését", de hozzátette, az ügyet lezártnak tekintette az e hét keddjén tartott frakcióülés után, amelyen alaposan átbeszélték a történteket, és többször is bocsánatot kért képviselőtársától.

"Sajnálom és restellem az ügyet, de olyan szinten sértegetett, amit nem tudtam lenyelni" - magyarázta a polgármester. Úgy vélte, ebből a történetből csak azok a hatóságok jönnek ki jól, "amelyek szemében régóta szálka" a személye. Hozzátette, "a volt baráti társaságban" kirobbant konfliktus nyilvánosságra kerülése megmutatta, hogy "a szekus hálózatok" (a Securitate, volt kommunista politikai rendőrség hálózatai) tovább működnek, "személyes és csoportérdekeiknek megfelelően" összejátszanak a központi sajtó székelyföldi tudósítóival.

A polgármester arra utalt, hogy tavaly augusztusban megkergetett és elfogott egy férfit, aki régóta követte és fényképezte őt. Az incidens után a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szóvivője elismerte, hogy a rendőrségnek átadott férfi a hírszerzés szolgálatában áll, de azt is hozzátette, hogy az illető szabadidejében figyelte a polgármestert, és nem teljesített hivatali megbízatást. A hírszerző testi sértésért tett feljelentést a polgármester ellen, az eset kivizsgálása folyamatban van.

A helyi sajtó sokat foglalkozott az önkormányzat és a rendőrség között kialakult feszült viszonnyal. Ráduly Róbert márciusban lemondásra szólította fel a rendőrparancsnokot egy - rendőrök által okozott, három halálos áldozatot követelő - közúti baleset után. A rendőrség a közelmúltban kitérő válaszokat adott az önkormányzati testületnek a balesettel kapcsolatos, írásban benyújtott kérdéseire.

Ráduly Róbert Kálmán a harmadik mandátumát tölti Csíkszereda élén.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: