2019-01-30 08:43:40• hírek • x

Testformálás a Robi Fitnesszel: Az étrend és a testedzés harmóniája az elérendő cél érdekében

Szatmárnémeti egyik legelső fitness termének menedzserével, Pauliner Rolanddal beszélgettünk arról, miért is fontos a testedzést és az étrendet egyensúlyba hozni. Nem mindegy, mit eszünk és mennyit edzünk az elérendő célhoz viszonyítva!

Az első és legfontosabb kérdés az edzés során, milyen céllal áll neki az ember? Fogyni vagy testsúlyt növelni (izmosodni) vagy szinten tartani (szálkásodni) szeretnének, ez a három leggyakoribb oka a látogatásnak – osztotta meg velünk a Robi Fitness menedzsere. A cél eléréséhez azonban az edzés nem elégséges, egyik esetben sem. Az egészséges, hatékony és látványos változás csak és kizárólag a helyes étkezés és a mozgás megfelelő kombinációjával valósulhat meg. Egyszerű példával élve: hiába a másfél órás edzés, hiába égetünk el 500 kalóriát, ha hazaérve lemegy 4 pizzaszelet, mely 800 kalóriát jelent. Amennyiben tömegnövelésről, izmosodásról van szó, egy kis csirkecombból és pár deka zöld salátából sem épül csodálatos mellizom. Meg kell találni az összhangot az étrend és az edzésterv között, és be kell tartani – ez a sikeres és egészséges kúra receptje – fejti ki bővebben Roland.

 

Az a legjobb „Robiéknál”, hogy mindenben segítenek. Az első perctől kezdve kézen fognak, persze képletesen, és lépésről lépésre végigvezetnek a célhoz vezető úton. Helyettünk nem ehetnek és nem edzhetnek, de megteszik a tőlük telhetőt azért, hogy vendégeik elégedetten távozzanak az edzést követően.

 

Vendégkörük igazán változatos, hiszen a 16 éves iskolásoktól a 80-as nyugdíjasokig előszeretettel választja mindenki ezt a termet. A célok is egészen változóak: a fogyókúrától a hízókúrán keresztül a tömegnövelésig, a fitnessverseny részvételtől a szülés utáni pocakharcon keresztül az időskori állóképesség-fejlesztésig minden megtalálható a palettán. Az edzőket a változatos vágyak azonban cseppet sem lepik meg, egyéni és szakszerű tanácsokkal szolgálnak minden egyes látogató számára.

 

Hogyan is kezdődik egy sikertörténet? Tegyük fel, egy csinosodni kívánó hölgy eldönti és belevág. A teremben a szakedzők reggel 8:00 órától 21:00 óráig várják a mozogni vágyókat. Az első edzést egy beszélgetés előzi meg a szakértők egyikével, kiderülnek a célok, az egészségügyi állapot, az életstílus, az edzésre szánható idő, az előző tapasztalatok, a sportolói múlt. A diskurzus alapján edzéssel és étkezéssel kapcsolatos tanácsokat ad az edző.

 

Az első hét a belerázódásról szól. Ekkor a gépek kipróbálásán, a helyes mozdulatok elsajátításán és a teljes átmozgatáson van a hangsúly. Pár alkalom után az izmok hozzászoknak az újfajta terheléshez, kezdődhet a különféle izomcsoportokra koncentrált edzés. Az egyéni edzéstervet a terem szakemberei állítják össze, a sportoló haladását és alakulását figyelembe véve cserélik terhelést és a gyakorlatokat. A megfelelő étrend kiválasztásában is segítenek, tanácsaikat figyelembe véve egészségesebb életmódot folytathat a sportoló.

 

A példánkban szereplő csinosodni vágyó hölgy számára a kalóriadeficites étkezés javallott, valamint a rövidebb, 35-45 perces intervallum edzés – az alacsonyabb és a magasabb intenzitás folyamatos váltakozása, mellyel több kalória égethető el, mint egy hosszabb, ám kiegyensúlyozott mozgásformával. Az intervallumedzés nem egy sport, hanem az aktivitás, a cselekvés módját jelenti. Elliptikus tréneren, futógépen, szobabiciklin, spinning edzésen, aerobic edzésen is végezhetőek eképp a gyakorlatok. Pauliner Roland hozzátette azt is, hogy a kardiómozgás mellett az egyes izomcsoportok átmozgatása ugyan olyan fontos feladat, csak egész más terheléssel, intenzitással, mint például egy tömegnövelő edzés során.

 

Ami az étkezést illeti, a fehér liszt, a cukor, a finomított és feldolgozott élelmiszerek és az alkohol megvonása ajánlott: fehér kenyér, spagetti és más száraztészták, cukros és lisztes sütemények, cukros édességfélék, cukros üdítőitalok és higított gyümölcslevek, szalámi, virsli, párizsi és másféle keverék húskészítmények felesleges adalékanyagokkal tömve. A bevitt élelmiszer hozzávalóin kívül a kalóriamennyiségre is érdemes odafigyelni. Rengeteg olyan internetes oldal és alkalmazás foglalkozik már ingyenesen kalóriaszámlálással. Ezek közül talán a Kalóriabázis az, mely ingyenes és rengeteg hasznos funkcióval rendelkezik az ételek nyilvántartása mellett. Ha nem is grammra pontosan mérjük és írjuk, de javallott az alkalmazása, mert pontosan nyomonkövethető a bevitt és az égetett kalória mennyisége, a felesleg és a fehérje-zsír-szénhidrát egyensúly. A Robi Fittness menedzsere szerint, saját tapasztalata alapján, ha az ember őszinte önmagával, jegyzeteli a napi menüt és a napi aktivitást, hamar meglátja az eredményeket és a fejlődési lehetőséget

 

Ráadásként a bérlet és a folyamatos edzői jelenlét mellett a Robi Fitness minden egyes tagja kap egy saját profilt a központi számítógépen, mely az egyéni edzéstervet mutatja – de itt jön a lényeg: a gyakorlatok helyes kivitelezéséről videófelvételt készítettek az edzők, és ezeket feltöltötték ebbe a rendszerbe. A sportolók az egyéni naptárukban szereplő gyakorlatok nevére rákattintva megnézhetik, mit is kell csináljanak aznap. Ilyen brilliáns megoldással eddig egyik szatmárnémeti edzőterem sem élt, csak „Robiék”.

 

Roland édesapjával, Róberttel közösen vezeti a fitnesstermeket és a boltokat, közös elképzeléseik által fejlődik a hálózat. A Robi Fitness az elmúlt évek folyamán a régi központi termén kívül még egy edzőtermet nyitott az Aquastarban, illetve két étrendkiegészítőkkel foglalkozó üzlete is van. Egyik a Szamos áruházban, másik a Károlyi úton. A régi központi terem kibővült, a géppark megújult, és létrehoztak egy számítógépes programot is a vendégek számára egyéni edzésterv tervezővel és videós edzőnaptárral. Rengeteg újdonsággal szolgálnak a minden értelemben szakszerű kiszolgálás mellett.

 

Az edzőteremmel, az étrendkiegészítő boltokkal és a sportolási lehetőségekkel kapcsolatban bővebb információt a Robi Fitness Facebook oldalán találhat, melyet a következő hivatkozásra kattintva érhet el: a Robi Fitness a Facebookon

 

Válassza az egészséges életmódot, változtasson már ma – ez csak az elhatározás kérdése! Önt is várja a Robi Fitness csapata! Hozzáértésükkel és segítségükkel összhangba kerülhet Önmagával.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: