2011-10-10 16:54:03• hírek • MTI

Terrortámadást hiúsítottak meg az utolsó pillanatban

A berlini főpályaudvar elleni gyújtóbombás támadást hiúsítottak meg az utolsó pillanatban - közölte hétfőn a német rendőrség.

A rendőrség szóvivője szerint a szakértők hatástalanították a gyúlékony anyaggal megtöltött palackokból álló szerkezetet, amely egy gyutacshoz volt csatlakoztatva. A hatóságokat vasutasok riasztották, amikor rábukkantak a sínek mellett elhelyezett gyanús tárgyakra a főpályaudvarra bevezető egyik alagút északi bejáratánál, alig 100 méterre a peronoktól.
Hivatalos közlés szerint ismeretlen tettesek néhány órával korábban gyújtóbombás merényletet hajtottak végre a Berlin és Hamburg között közlekedő vonat pályájának brandenburgi szakaszán. A keletkezett tűz következtében több jelzőberendezés megrongálódott. A támadás következtében a két város közötti összeköttetés órákra megbénult.

Értesülések szerint az elkövetett, illetve tervezett merényletekért egy szélsőbaloldali csoport vállalta a felelősséget. A Bild című napilap szerint a csoport internetes állásfoglalásában azt hangoztatta, hogy a gyújtóbombás akciókkal az afganisztáni német katonai szerepvállalás ellen kívánt tiltakozni. Egy izlandi vulkán után Hekla néven jelentkező háborúellenes csoport követelte annak a bebörtönzött amerikai katonának a szabadon bocsátását is, akit a hatóságok azzal vádolnak, hogy 2010-ben titkos iratokat szivárogtatott ki a WikiLeaks portálnak. A német szövetségi bűnügyi hivatal első állásfoglalásában a nyilatkozatot hitelesnek nevezte.

A berlini főpályaudvaron még késő délután is folyt a nyomozás a tettes, illetve tettesek után. A biztonsági intézkedéseket megerősítették.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: