2009-12-26 10:53:35• hírek • MTI/AP/AFP/Reuters/dpa

Terrortámadási kísérlet

Megpróbálta felrobbantani egy nigériai utas a Delta-Northwest Airlines amerikai légitársaság Amszterdamból Detroitba tartó járatát pénteken, de a robbanószerkezet felmondta a szolgálatot - közölték névtelenséget kérő amerikai nemzetbiztonsági tisztviselők. Egy fehér házi tisztviselő szerint terrortámadási kísérlet történt.

A hírek szerint egy nigériai illetőségű férfi közvetlenül landolás előtt próbálta meg meggyújtani a nála levő robbanóanyagokat. Az utasok azonban észrevették, mire készül és leteperték. A 278 utast szállító gép végül rendben leszállt a detroiti repülőtéren.

A férfit őrizetbe vették, kihallgatása jelenleg is folyik. Amerikai sajtójelentések szerint azt közölte a nyomozókkal, hogy kapcsolatban áll az al-Kaida terrorszervezettel, és a nála levő robbanóanyagokat, illetve a robbantás végrehajtását segítő útmutatókat Jemenben szerezte be.

Az Airbus 330-as típusú gép Nigériában szállt fel, megállt Amszterdamban, és ezt követően indult Detroit felé. A  Szövetségi Repülésügyi Hatóság (FAA) szóvivője elmondta, hogy a járaton nem történt semmi rendkívüli, amíg a gép meg nem kezdte az ereszkedést a detroiti repülőtér közelében. A fedélzeten ekkor bekapcsolt a tűzjelző berendezés, és a pilóta vészjelzést adott le, de rövidesen biztonságban letette a gépet. A járművet a repülőtér egy félreeső területére vitték, ahol a csomagokkal együtt átvizsgálják.

Peter King, a képviselőház belbiztonsági bizottságának republikánus elnöke azt mondta, hogy a gyanúsított egy 23 éves nigériai férfi, és súlyosan megsérült, harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, amikor megpróbálta működésbe hozni a robbanószerkezetet.

A Hawaiin vakációzó Barack Obama elnök folyamatos tájékoztatást kap, és telefonon már tanácskozott nemzetbiztonsági csapatával az eset miatt - jelentette a CNN. Az elnök utasítást adott a légi járatok biztonságának megerősítésére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: