2010-03-29 09:51:28• hírek • Szatmár.ro

Terrortámadás Moszkvában

Az orosz ügyészség terrortámadásnak minősítette a moszkvai metróban hétfő reggel történt kettős robbanást. A két állomáson összesen 34 ember veszette életét az eddigi hivatalos adatok szerint.

A Lubjanka állomáson történt robbanásban 22 ember halt, 11 megsérült, a Park Kulturi állomáson pedig a halottak száma 12, a sérülteké 7 - közölte a rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője. Az Eho Moszkvi rádió helyszínen lévő tudósítója szerint a Lubjankán 19 ember vesztette életét. Az ügyészség terrorcselekménynek minősítette a történteket.
A moszkvai metróban elkövetett terrorcselekmények története 1977-ig nyúlik vissza, de az Eho Moszkvi rádió szerint ez az első eset, hogy gyors egymásutánban két különböző helyen robbantottak.   

Mindkét metróvonalon számos szerelvény vesztegel az alagutakban, s mivel az egész belvárost, továbbá a város legforgalmasabb útvonalán, a Szadovaja körúton lévő Park Kulturi állomás környékét lezárták a forgalom elől, Moszkvában gyakorlatilag teljesen leállt a forgalom a reggeli csúcs idején. Emellett a mobiltelefon-hálózat működése akadozik, a szolgáltatók szerint egyelőre nem tudni, megsérült-e a hálózat, vagy csak túlterhelt.


Metróállomás Moszkvában
Metróállomás Moszkvában


Noha a hatóságoknál forródróton lehet érdeklődni az áldozatok után, mindkét állomás környékén egyre nagyobb tömeg gyűlik össze a munkába induló és a rokonaik keresésére induló emberekből.

A nyomozás első adatai szerint nem kizárt, hogy a pokolgépeket mobiltelefonok segítségével hozták működésbe.
Az Interfax hírügynökség szerint Dmitrij Medvegyev elnöknek jelentést tettek a történtekről.
Máris akadt, aki igyekszik hasznot húzni a helyzetből: a rádiók figyelmeztették a munkába igyekvőket, hogy a legális taxisok és a feketézők azonnal igen jelentősen megemelték áraikat, s az adók felszólították az autósokat, hogy ha tehetik, segítsenek azoknak, akik gyalog igyekeznek valahová.

Jurij Luzskov moszkvai polgármester szerint nők követték el a metró egy-egy állomásán hétfő reggel a két öngyilkos merényletet. Az áldozatok számáról eltérő adatokat közölt a polgármester, a rendkívüli helyzetek minisztériuma, valamint a mentőszolgálat. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) megerősítette, hogy nők voltak a merénylők. Az első robbantás időpontjában a metróhálózatban több mint félmillió ember tartózkodott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: