2016-06-10 11:39:36• hírek • MTI

Terrorkészültség és szociális konfliktusok

A legmagasabb szintű terrorkészültség és a több mint egy hete tartó sztrájkok közepette egy nappal a labdarúgó Európa-bajnokság hivatalos kezdete előtt, csütörtökön már ünnepi hangulat uralkodott a francia fővárosban.

A házigazda francia és a román válogatott mérkőzésének előestéjén az Eiffel-torony lábánál található szurkolói zóna ingyenes koncerttel nyitja meg a kapuit, amelyre 80 ezer embert vártak délután 4 órától. A Mars-mezőn kialakított, 130 labdarúgópályának megfelelő területen állították fel a világ jelenleg legnagyobb, 420 négyzetméteres óriáskivetítőjét. Ezenkívül további nyolc kivetítőn követhetik a szurkolók a június 10. és július 10. között megrendezésre kerülő 51 mérkőzést. A nyitókoncert egyben a biztonsági erők számára is az első jelentős teszt lesz.

"Nem vagyok hajlandó a kockázatokra gondolni" - mondta a nyitóest sztárja, David Guetta. A DJ este 11-kor lép majd színpadra. "Nem akarok a szokásaimon változtatni amiatt, ami Párizsban történt" - tette hozzá a világsztár, a tavalyi iszlamista merényletekre utalva, amelyben 150-en veszítették életüket a francia fővárosban.

Franciaországban rendkívüli állapot van érvényben július végéig, és a legmagasabb szintű a terrorkészültség. Az Egyesült Államok múlt héten figyelmeztette állampolgárait további terrortámadások lehetőségére Európában, amelyek a Franciaországban tartandó 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság helyszíneit is célba vehetik. Franciaországban konszenzus van arról, hogy az ország továbbra is a terroristák egyik legfőbb célpontja, jóllehet a labdarúgó Európa-bajnokság egyetlen helyszíne ellen sem érkezett konkrét terrorfenyegetés.

A november 13-i merényletsorozatot követően a jobboldali ellenzék azt javasolta, hogy ne alakítsanak ki a mérkőzések helyszínéül szolgáló tíz nagyvárosban szurkolói zónákat, amelyek a terroristák potenciális célpontjai lehetnek. A belügyminisztérium szakértők bevonásával azonban ezek megtartása mellett döntött. A városközpontokban található övezetek, ahol ingyenesen nézhetik a szurkolók óriáskivetőkön a mérkőzéseket, ugyanolyan biztosítást kaptak, mint a stadionok. A beléptetésnél mindenkit megmotoznak és fémdetektorokkal vizsgálnak át, csomagok bevitele tilos ezekbe az övezetekbe.

A stadionokba mintegy 2,5 millió, a szurkolói zónákba 6,5 millió embert várnak a szervezők, ebből legalább 2 millió külföldit.
"Ha nem lennének szurkolói zónák, a szurkolók teljesen véletlenszerűen csoportosulnának, és ez megsokszorozná a (terror)kockázatot" - hangsúlyozta Bernard Cazeneuve belügyminiszter. Azt is elmondta, hogy a terrorveszélyt elemző bizottság, amelynek a kémelhárítás és belső hírszerzés képviselői a tagjai, napi 24 órában értékeli a helyzetet. Az a cél, hogy minden mérkőzés előtt felmérjék a különböző kockázatokat és fenyegetettséget a meccsek helyszínein, és minden egyéb helyszínen, amely érintett lehet. A belügyminiszter nem zárta ki, hogy ha szükséges, zárt ajtók mögött játszanak le egy mérkőzést, elhalasztják vagy egyszerűen törlik.

A vendéglátóipari egységek teraszán biztonsági okokból tilos tévét vagy kivetítőt elhelyezni, mert ezeket a helyszíneket a rendőri erők nem tudják biztosítani.

"A teraszon való közvetítés automatikusan csoportosulást idéz elő a képernyő körül" - mondta Thierry Braillard francia sportállamtitkár a BFM hírtelevízióban. Megerősítette, hogy kizárólag a - rendőrök és csendőrök által figyelt - hivatalos szurkolói zónákban lehetséges kültéren követni a mérkőzéseket. A francia hatóságok szerint a bárok és a teraszok - amelyek teraszain 39-en vesztették életüket a novemberi támadásokban - úgynevezett "puha célpontokat" jelentenek.

A terrorveszély miatt egyébként több mint 90 ezer embert: 42 ezer rendőrt, 30 ezer csendőrt, valamint 10 ezer katonát és 13 ezer biztonsági őrt mozgósítanak a francia hatóságok az EB biztosítására, amire még soha nem volt példa az ország történetében.

A belügyminiszter szerdán a nemzetgyűlésben azt közölte, hogy a sportrendezvényen dolgozó 80 ezer fő közül háromszázan fennakadtak a biztonsági átvilágításon, így őket kizárták az EB minden helyszínéről. A francia rendőrség egyébként a külföldi futballhuligánok rendbontásától is tart, így közel 3 ezer olyan külföldi állampolgártól megtagadták a beutazást Franciaországba, akik hazájukban ki vannak tiltva a stadionokból.



Mindeközben a munkajogi reform ellen három hónapja tartó tiltakozáshullám is folytatódik. Jóllehet a sztrájkok nem fenyegetnek az ország lebénulásával, több ágazatban is több mint egy hete tart a munkabeszüntetés. A vasutasoknak csütörtökön nyolc százaléka még mindig sztrájkolt, a vonatok kétharmada közlekedett. A kormány nem zárta ki, hogy kötelezni fogja a vasutasokat a munka felvételére az EB idején.

Közben néhány nagyvárosban a hulladékszállítók egy része is sztrájkot hirdetett, Párizs és Marseille egyes kerületeiben napok óta nem járt kukásautó, ami Anne Hidalgo fővárosi polgármester szerint már "egészségügyi veszélyeket" rejt magában.
Az Air France pilótái szombattól hirdettek munkabeszüntetést, a francia légitársaság a járatok 70-80 százalékát tudja aznap biztosítani. A munkabeszüntetés június 14-ig tart, a szakszervezetek aznapra tervezik a munkajogi reform elleni következő országos tiltakozó nagygyűlést Párizsban.

Patrice Kanner sportügyi miniszter szerint "aki elrontja az ünnepet, Franciaország imázsát rombolja", Ségolene Royal környezetvédelmi miniszter szerint pedig "Franciaország büszkesége a tét". Philippe Martinez, a legjelentősebb és legradikálisabb szakszervezet, a CGT vezetője "azt szeretné, ha az EB igaz népünnepély lenne". "Én sem vagyok biztos abban, hogy a szurkolók akadályozásával nyújthatunk a legjobb képet a CGT-ről" - hangsúlyozta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: