2010-05-08 14:36:53• hírek • MTI

Terrorizáló páviánok

A Dél-afrikai Köztársaság délnyugati vidékein élő páviánok az elcsent eledel védelmében nem haboznak kimutatni a foguk fehérjét, ami a turisták testi épsége miatti aggodalommal tölti el a június 11. és július 11. között tartandó 2010-es labdarúgó-világbajnokság rendezőit.

A Fok-félsziget nagytestű majmai hozzászoktak az emberi jelenléthez, ezért gyakran portyáznak a házak között és a kirándulóhelyeken. Egyszer egy pávián által meglökött idős férfi életét vesztette.
"A majmok viselkedése tűrhetetlen. Nem gyilkolnak szándékosan, de ha hagyják őket garázdálkodni, egészen biztosan lesznek sérülések a világbajnokság alatt" - jelentette ki Justin O'Riain a Fokvárosi Egyetem főemlőskutatója.
A majmok által követett logika pofonegyszerű: egy ellopott fél vekni kenyérből egy napra elegendő kalóriához jut a rabló, "aki" az ennivaló utáni kutatás helyett kellemesebb tevékenységgel, így szocializációval és szaporodással töltheti az időt.
"A páviánok rendkívül intelligensek" - nyilatkozta Linden Rhoda, aki hatvanfős csapatával megpróbálja kordában tartani a majomhordákat - "de az embertől való természetes félelem kiveszett belőlük, s részben ez okoz gondot itt, a félszigeten. Újból meg kell tanulniuk, hogy az emberek nem a barátaik".
Az üzenet elsődleges címzettje egy Fred nevű a hatalmas pávián, amely már három turistát is harapott meg és rendszeresen pánikot kelt a látogatók körében. A Jóreménység fokánál ezért elszaporodnak "A páviánok etetése tilos!" feliratú figyelmeztetések.


A páviánok napjainkban már nem félnek az embertől
A páviánok napjainkban már nem félnek az embertől


"Fred „feladata„ az, hogy kinyissa a gépkocsik ajtaját. Általában egy kézitáskával távozik. Nem érdemes megkísérelni annak visszaszerzését, amíg abba nem hagyja a turkálást" - mondta Mark Duffell, aki a domináns hím és csordája feletti felügyeletért felelős.
A páviánokat nem érdeklik az útlevelek, a jegyek és a mobiltelefonok, ezért a majmok által célba vett turisták akkor járnak a legjobban, ha nem próbálják megvédeni a holmijukat - hangsúlyozta a Duffel.
A főemlősök spontán nem támadnak emberre, de nem tétováznak, hogy bevessék az oroszlánokéinál is hosszabb a szemfogaikat, ha élelemről van szó, ha meg kell védeniük a kicsinyeiket, vagy ha úgy érzik, hogy csapdába estek.
A felügyelők csapata - amely kizárólag férfiakból áll, mert a páviánok a nőktől nem ijednek meg - kiabálással és füttyel próbálja fegyelmezni a majmokat. Egyes településeken, így Simon's Townban ostorokat és petárdákat is bevetnek.
Fokváros a világbajnokságot megelőző egy éve leforgása alatt több mint ötmillió randot (félmillió euró) fordított arra, hogy megvédje a lakosságot a majmok randalírozásától.

A helyi hatóságok nem akarják túlreagálni a veszélyt, de tisztában vannak vele, hogy a világbajnokság miatt a megnövekszik kockázat, ezért egy  létrehoztak hívóközpontot  a páviántámadások ellen.
"A majmok nem tudnak nagy kárt okozni a turistáknak" - jelentette ki Stephen Granger, egy önkormányzati tisztviselő. - "Olyat még nem láttam, hogy a páviánok megtámadták volna a fokvárosi stadiont!" - tette hozzá tréfálkozva.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: