2009-04-22 13:04:09• hírek • Pietsch Lajos/MTI

Terrorista-per kezdődött

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette az elmúlt évek legnagyobb terrorista pere kezdődött meg szerdán Németországban.

Az illetékes düsseldorfi tartományi bíróság az Iszlám Dzsihád Unió (IDU) elnevezésű, az al-Kaidához közel álló terrorszervezet négy tagjának ügyét vizsgálja, akik a vád szerint elsősorban németországi amerikai létesítmények, köztük katonai támaszpontok ellen akartak robbantásos merényleteket elkövetni.

A vádlottak padján három német és egy török állampolgár ül, akik az IDU úgynevezett Saar-vidéki csoportját alkották. A három németet a hatóságok másfél évvel ezelőtt vették őrizetbe, míg negyedik társukat Törökországban fogták el. A németek közül kettő korábban az iszlám vallásra tért át.

A több száz oldalas ügyészségi jelentés szerint a nyomozó hatóságok a csoport különböző Saar-vidéki rejtekhelyein hatalmas mennyiségű, "házilagos készítésű" robbanóanyagot foglaltak le. Hivatalos közlés szerint, amennyiben a gyanúsítottak a tervezett merényleteket végrehajtották volna, azok véresebbek lettek volna, mint az 56 halálos áldozattal járó, 2005. júliusi londoni és a 191 halálos áldozatot követelő, 2004. márciusi madridi merénylet.

Az Üzbegisztánban létrehozott Iszlám Dzsihád Unió németországi csoportját 2007 januárja óta figyelték a helyi hatóságok, amelyek a készülő merényletekről amerikai kollégáiktól kaptak tájékoztatást. Az amerikai szervek ugyanis  egy pakisztáni terrorista kiképzőtáborból küldött "gyanús" e-mailek birtokába jutottak, amelyek az Iszlám Dzsihád Unió által tervezett németországi merényletekre utaltak. Az amerikai-német egyeztetés keretében 2007 júniusában, a heiligendammi G8-csúcson George Bush akkori elnök és Angela Merkel kancellár közösen tájékozódott a nyomozás pillanatnyi állásáról.

"Az együttműködés olyan szoros volt, mint még soha" - nyilatkozott akkoriban a Der Spiegelnek a Bush-kormányzat belbiztonsági minisztere. Michael Chertoff szerint a két ország biztonsági szervei több hónapon keresztül közös nyomozást végeztek, s az akció fedőneve - a germán mitológia egyik királyáról elnevezve - "Alberich-hadművelet" volt.

Bírósági források szerint a szerdán kezdődött per akár két évig is eltarthat. A 23 és 30 év közötti gyanúsítottakat terrorszervezeti tagsággal, illetve gyilkos merényletkísérletek tervezésével vádolják. Amennyiben a vádpontok beigazolódnak, a terroristákra életfogytig tartó, illetve legkevesebb 10 évi börtön vár.

Az Iszlám Dzsihád Unió 2005 óta szerepel a washingtoni külügyminisztériumnak a külföldi terrorszervezetekről összeállított listáján. A szervezet fokozatosan terjesztette ki tevékenységét több közép-ázsiai országra, majd  egy sor európai államra, köztük Németországra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: