2014-09-01 17:39:25• hírek • MTI

Terrorfigyelmeztetés terjed Londonban, a Scotland Yard cáfol

Terrortámadási figyelmeztetés terjedt el futótűzként a londoni közösségi médiaportálokon, a riasztást azonban a Scotland Yard szóvivője hétfőn hamisnak minősítette.

A közösségi portálokon elterjedt híresztelés szerint a londoni rendőrséghez olyan értesülések futottak be, hogy nagyszabású merényletsorozat készül még a hét első felében a londoni metróhálózat ellen.

A figyelmeztetés szerint - amelyet ezrek osztottak meg a különböző közösségi és üzenő portálokon - a támadás a londoni bevásárló és színházi negyed, a mindig zsúfolt West End környékén várható, ezért mindenki kerülje a városrészt kiszolgáló metróvonalakat. Ebben a negyedben találhatók London leglátogatottabb turistacélpontjai, köztük a Piccadilly, a Soho és az Oxford Street környéki nagyáruházak.

A felhívás szerint a Scotland Yard hétfő reggeltől szolgálatra rendelte be mindegy egyes rendőrét a fenyegetés miatt.

A Scotland Yard szóvivője ugyanakkor hétfői nyilatkozatában "egyértelmű átverésnek" nevezte az ismeretlen eredetű riasztást.

Hasonló közleményt adott ki a Twitter portálon Paul Brogden főfelügyelő, a brit közlekedési rendőrség londoni parancsnoka. Brogden szerint a közösségi portálok "tele vannak mindenféle híresztelésekkel" a londoni metrót fenyegető merényletről, ám ezt semmiféle konkrét értesülés nem támasztja alá.

Az álriasztás elterjedésének előzményeként a brit kormány múlt pénteken a második legmagasabb szintre emelte a terrorkészültségi szintet. Az intézkedés értelmében az ötfokozatú brit készültségi rendszerben az addigi "jelentős" helyett a "súlyos" kockázatra figyelmeztető riasztási szint lépett érvénybe. Ennek hivatalos meghatározása szerint "nagyon valószínű", hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri.

A készültségi listán ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a "kritikus", amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.

Theresa May brit belügyminiszter a készültségi fokozat emeléséhez fűzött nyilatkozatában mindazonáltal hangsúlyozta, hogy Londonnak jelenleg ilyen konkrét értesülései nincsenek; az intézkedést a szíriai és az iraki fejlemények indokolják, mivel az ott tevékenykedő szélsőséges csoportok terrortámadásokat terveznek a Nyugat ellen.

David Cameron miniszterelnök nem sokkal későbbi nyilatkozata szerint a készültségi szint emelését az indokolta, hogy közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára az Iszlám Állam nevű, Irakban és Szíriában előretörő szélsőséges milícia brutalitása.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: