2011-11-04 13:48:33• hírek • Póti Orsolya

Természeti értékeinket népszerűsítik

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, az Erdélyi Kárpát Egyesület  Szatmárnémeti fiókja és a Romániai Denevérvédelmi Egyesület szervezésében „Természetvédelem Szatmár megyében" címmel nyílt tárlat a Szatmár Megyei Múzeumban. A mobil kiállítást a közeljövőben más településeken is megrendezik.

November 4-én, 13 órától látványos, fotóanyagban gazdag kiállítás nyílt a Szatmár Megyei Múzeum földszinti kiállítótermében. A természetvédelmi tárlat számos érdeklődőt vonzott: többnyire diákok és tanárok tudakozódtak a megyénkben található erdők, vizes élőhelyek, a Túr folyó, valamint a denevérek világa felől. A látogatók az információs pannók áttekintése mellett, a számos tájékoztató anyagból is értékes adatokat nyerhettek. 

A résztvevőket Liviu Marta, a Megyei Múzeum igazgatója köszöntötte, majd Békessy Erzsébetnek, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatónőjének adta a szót, aki örömét fejezte ki az iránt, hogy természeti értékeink védelmére egy ilyen összetett kiállítás hívja fel a figyelmet.

„Minden ország, egyszersmind az egész földkerekség három fő erőforrásra támaszkodhat, azaz anyagi, kulturális és biológiai erőforrásra. Az első kettőt, hétköznapi életünk részeként, nem hanyagoljuk el, viszont nem támaszkodunk a biológiai erőforrásokra, végzetes stratégiai hibát követve el ezáltal a jövő nemzedék hátrányára." - mondta el Békessy Erzsébet.

A szakember szerint, az emberi tevékenységek hatása, mint például a mezőgazdaság intenzívebbé válása, a városi települések fejlődése, vagy az infrastruktúrák fejlesztésére történő beruházások, Európa számos élőhelyeinek feldarabolódásához, vagy azoknak az elvesztéséhez vezetett, ami az ott található fajok kihalással való veszélyeztetettségét eredményezte.

Végezetül Békessy Wass Albert gondolataival kívánt a résztvevőknek kellemes időtöltést: „Nem szabad megölni, azt ami él... az élet mindennél többet ér...".

A Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetőjének beszéde után Márk-Nagy János, az EKE igazgatója vette át a szó, aki elmondta, hogy a mobil kiállítást minden érdekelt helyi közösségnek bemutatják a közeljövőben, hiszen, mint civil szervezet fontosnak tartják természeti értékeink népszerűsítését.

Sike Tamás biológus, az EKE munkatársa a megnyitó végén a Szatmár.ro-nak is nyilatkozott. "A két civil szervezet és a Környezetvédelmi Ügynökség közös kiállítása által megpróbálunk egy képet adni a megyénkben zajló természetvédelmi tevékenységekről. A Romániai Denevérvédelmi Egyesület például a fokozottan veszélyeztetett élőlények csoportját célozta meg olyan hasznos információkat közölve az érdeklődőkkel, amelyeket talán még nem ismernek." - véli Sike.

Az érdeklődők két hétig látogathatják a nem mindennapi természetvédelmi kiállítást.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: