2006-07-16 22:02:28• hírek • Szatmár.ro

A magányos élet halálos is lehet

2216080511Az 50-en túli férfiak, és a 60-en túli nők esetén az egyedüllét kétszer akkor kockázatot jelentett

Azon emberek, akik magukban élnek, kétszer akkora eséllyel néznek szembe a komoly szívproblémákkal, mint azok, akik egy társsal osztják meg mindennapjaikat- mutatta ki egy kutatás.

A kutatók 138 ezer, 30-69 éves alanyt vizsgált meg Dániában. A csoportban 646 ember szenvedett el szívrohamot, vagy hirtelen szívhalált 2000 és 2002 között. Számos tényezőt hoztak már kapcsolatba ezen kockázatokkal, ám az életkor és a magány tűnt a két legerősebb rzikófaktornak- írja a híradó.hu.

Az 50 éven túli férfiak, és a 60 éven túli nők esetén az egyedüllét kétszer akkor kockázatot jelentett ezen betegség kialakulásában, mint a többi korcsoportnál. A legkisebb rizikót a társas viszonyban élő embereknél figyelték meg, illetve azoknál, akik magasan iskolázottak voltak és volt munkaviszonyuk. A kutatók kihangsúlyozták, hogy az egyedüllét hozzájárulhat a szívproblémákat eredményező életstílus kialakulásához is, többek között ide tartozik a dohányzás, az elhízás és az orvosi szűrések kihagyása.

A tanulmányt korábbi kutatások is alátámasztják. A Chicagói Egyetem kutatói például az év elején már kimutatták, hogy az 50-68 éves férfiak és nők, amennyiben magányos életet élnek, magas vérnyomással küszködnek és magas náluk a szívproblémák kialakulásának rizikója is. Más kutatások azt mutatták, hogy egy szeretett egyén elvesztése is megnöveli szívrohamszerű tünetek rizikóját.

Stop!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: