2008-06-10 15:05:07• hírek • Szatmar.ro

Akár bőrprobléma jele is lehet

 Az állatok éppen a természetes vedlési időszakban vannak, amely körülbelül  június végéig tart.

 A kutya küllemét szőrzete határozza meg és teszi különbözővé a többi fajtától. A szőrzet nem csupán esztétikai szempontból lényeges, ugyanis annak mérete, összetétele megvédi kiskutyánkat a téli hidegtől vagy éppen elviselhetőbbé teszi a nyári hőséget. Dr. Molnár Zsolt állatorvossal a témáról beszélgettünk.

Kedvenceink aljszőrzete májusi-júniusi hónapokban hullik, azonban érdemes körültekintőnek lenni ugyanis néhány esetben a vedlés bőrproblémák előjele is lehet.A macskák és a kutyák kétszer vedlenek egy évben, télen rákészülnek a hidegre, aljszőrzetet növesztenek, hogy megtartsák a testhőmérsékletüket,  a meleg hónapok közeledtével pedig levetkőzik azt. Ezekben a periódusokban a gazdinak is oda kell figyelnie, hogy valóban a természetes vedlés folyamata miatt hullik kedvence szőrzete, vagy esetleg valamilyen bőrproblémával küszködik. Ez könnyen megállapítható ugyanis, ha csupán egy bizonyos területen észleljük a szőrhullást, akkor valószínűleg nem a természetes vedlés folyamatáról van szó.

Azok a kutyák, amelyek az udvaron vannak sokkal könnyebben élik át ezt a folyamatot, hiszen a szervezetük alkalmazkodik az aktuális időjáráshoz. A házban tartott állatok általában melegben vannak, így náluk a vedlés is elhúzódhat. A gazdik ilyenkor napi fésüléssel elősegíthetik a szükségtelen szőrzettől való megszabadulást, illetve így elkerülhetik azt is, hogy otthonuk folyamatosan tele legyen a levedlett szőrzettel. A vedlési periódust az állatorvos által ajánlott gyógyszerekkel esetlegesen rövidíteni lehet.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: